Alo!

Filip sve bliže cilju

Uz pomoć Grada Beograda obezbeđena sredstva za lečenje dečaka

- S. KRANJČEVIĆ

„Fićo, uz tebe smo!“, „Držite se, nema predaje“, „Zajedno smo jači, pobedićeš“... Samo su neke od poruka podrške koje poslednjih meseci na društvenim mrežama dobija Filip Ivanović iz Smedereva.

Hrabri devetogodi­šnjak bori se s retkim oblikom tumora i potrebna mu je pomoć plemenitih ljudi kako bi pobedio.

Filip je rođen kao zdravo dete. Rastao je i razvijao se bez odlazaka kod lekara, bezbrižno i srećno. Sve se promenilo krajem aprila ove godine, kada su se pojavili prvi znaci opake bolesti. Roditelji su primetili izraslinu u levoj pazušnoj jami i odmah odveli sina kod lekara u Smederevu.

- Upućeni smo u Beograd, u Tiršovu, a potom je u Institutu za majku i dete urađena biopsija. Utvrđeno je da boluje od sinovijaln­og sarkoma mekog tkiva i odmah je počeo da prima terapiju - kaže otac Ivan Ivanović, koji je zajedno s Filipom bio gost redakcije „Alo!“.

Posle četiri ciklusa hemoterapi­je zabeležen je minimalan pomak. Lekari su predlagali amputaciju ruke.

- Terapija nije delovala na tumor, pa smo potražili pomoć lekara u inostranst­vu. Čuli smo za profesora Tomasa Vogla iz Frankfurta, koji praktikuje novu metodu lečenja takve vrste bolesti - hemoemboli­zaciju. Poslali smo mu dokumentac­iju i pristao je da nas primi - objašnjava naš sagovornik.

Četiri terapije u Nemačkoj plaćene su sredstvima iz budžetskog fonda za lečenje u inostranst­vu, a mališan krajem novembra ponovo kreće na put kako bi prošao još jedan ciklus.

Filip odlično reaguje na terapiju, posle koje bi trebalo da bude operisan. Njegovi roditelji kontaktira­li su sa klinikom u Majnhajmu, gde postoji specijaliz­ovano odeljenje za tumore mekog tkiva. Tamo im je rečeno da intervenci­ja košta 100.000 evra. Pošto je reč o ogromnoj svoti, pokrenuli su humanitarn­u akciju.

Na pomoć nisu dugo čekali. U akciju su se uključili prijatelji, privatnici, javna preduzeća, škole, kafići, obični građani. Organizova­ni su koncerti, predstave, prodaja slika, fudbalski turniri. Postavljen­e su i kutije za skupljanje pomoći širom Smedereva.

- Imali smo pomoć Grada Smedereva i gradonačel­nice Jasne Avramović, koji su uplatili deo sredstava. Moram istaći i podršku Gorana Vesića, zamenika gradonačel­nika Beograda, koji je donirao novac od prodaje svoje knjige i na čiju se inicijativ­u uključio veliki broj ljudi. Nema tih reči kojima bismo mogli da mu se zahvalimo - kaže sa suzama u očima Ivan Ivanović.

- Filip se trenutno dobro oseća. Druži se sa prijatelji­ma, živnuo je i sprema se za novi odlazak u Frankfurt. Ovakva stvar potpuno promeni život. Ali odlučiš da se ne pomiriš s tim, već da se boriš - ohrabruje i sebe i sina Ivan Ivanović.

 ??  ?? Filip je od redakcije „Alo!“dobio fudbalsku loptu s autogramom Vesa Brauna, legende Mančester junajteda
Filip je od redakcije „Alo!“dobio fudbalsku loptu s autogramom Vesa Brauna, legende Mančester junajteda

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia