Alo!

Sve tajne ANTIEJDŽ tretmana

Doktorka estetske medicine otkriva istine i zablude o hijaluronu, biopolimer­u i botoksu

-

Lice bez bora sve je više na ceni, a usled toga mnoge dame se odlučuju na estetske intervenci­je o kojima se uglavnom ne raspitaju dovoljno ili pak nimalo. Doktori estetike više nego ikada imaju pune ruke posla, pa često ne upute svoje pacijentki­nje u sve mane i prednosti intervenci­ja koje obavljaju.

Mi smo s doktorkom estetske medicine Vesnom Ognjenović razgovaral­i o svim temama koje izazivaju brojne kontroverz­e među ženskom populacijo­m kada se radi o estetskim intervenci­jama. Ona nam je otkrila sve o zabludama botoksa, hijalurona, biopolimer­a, kao i svim pravim i pogrešnim odlukama koje dame donose kako bi sredile svoje lice i telo.

Botoks Kada je pravo vreme za botoks?

- Velika je zabluda da su godine važan faktor kada se radi o botoksu. S njim treba krenuti preventivn­o, pre nego što primetimo da su se pojavile prve bore. Ipak, mnoge dame se na botoks odlučuju u kasnim četrdeseti­m ili ranim pedesetim, a tada je poželjno da se osim botoksu posvete mezoterapi­ji, te aplikovanj­em minerala, vitamina i kolegena kako bi se suzile pore i potpuno osvežila koža. Na koži nastanu nabori kao posledica grčenja mišića, pa treba oslabiti mišić, kako bismo sprečili mrštenje i facijalnu ekspresiju.

Koliko efekta ima botks na damama koje već imaju duboko urezane bore?

- Estetika je toliko napredoval­a da se uz dodatno hranjenje kože uspešno mogu ispraviti čak i duboko urezane bore, pa dame koje su okasnile sa botoksom mogu uspešno rešiti ono što im na koži lica smeta. Naravno, važno je da se i posle botoksa posvete koži lica i podvrgnu aplikovanj­em minerala, vitamina, kolagena i različitim vrstama pilinga.

Biopolimer Koliko istine ima u tome da je biopolimer opasan i zabranjen u većini zemalja?

- Nažalost, biopolimer se i dalje koristi u velikoj meri kod nas, iako je zaista opasan i u većini zemalja potpuno zabranjen. To je neka vrsta silikona, veštačkog materijala za koji vam nijedan doktor sa sigurnošću ne može garantovat­i kako će se odraziti kad ga stavite u svoje usne ili neki deo tela i lica. U velikom broju slučajeva dođe do ozbiljne deformacij­e koja se može srediti, odnosno eliminisat­i samo hirurškim putem. Damama bih savetovala da se drže što dalje od biopolimer­a i biraju isključivo prirodne materijale, kako ne bi dolazilo do toga da završe s ozbiljnim deformitet­ima i problemima.

Hijaluron Da li je hijaluron potpuno bezbedan?

Hijaluron je prirodni polisahari­d, složeni šećer koji svi mi stvaramo u organizmu i kao takav potpuno je bezbedan. Jedna od glavnih uloga hijalurona je da vezuje vodu, zadržavaju­ći je poput sunđera u koži, te na taj način obezbeđuje čvrstinu u vezivnom tkivu, a kožu čini zategnutom.

Najčešća intervenci­ja jeste popunjavan­je usana hijalurono­m, a osim što je gotovo bezbolno, on ne ometa prirodan osećaj u usnama. Osim toga, popunjavan­je hijalurons­kim filerima je bezbedno, a rezultati su em dugotrajni, em vidljivi odmah posle primene procedure.

Trudnice i bore Da li je botoks bezbedan za trudnice?

- Botoks se trudnicama nikako ne preporučuj­e. Postoje ograničeni podaci o tome koliko je bezbedno podvrći se botoksu tokom trudnoće i zaista nije vredno truda i rizika.

A hijaluron?

- Kada se radi o hijaluronu, on može da se primeni i tokom trudnoće, budući da ide lokalna anestezija u vidu kreme. Ipak, kada mi se jave trudnice ili porodilje, posavetuje­m ih da se posvete toj najvećoj životnoj radosti, a da se jave nekoliko meseci nakon što prestanu s dojenjem. OLIVERA KONATAR

Biopolimer se i dalje koristi u velikoj meri, iako je zaista opasan i u većini zemalja zabranjen

DR VESNA OGNJENOVIĆ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia