Alo!

Subotičani uklonili grafite sa zgrada

-

Više od 50 aktivista uklonilo je brojne grafite koji su ružili zgrade na osam lokacija u centru Subotice, naselju Tokio, kao i u okruženju OŠ „Žarko Zrenjanin“, javlja portal „subotica.com“. Radna akcija „Džaba ste švrljali“organizova­na je na inicijativ­u Mesne zajednice Centar III, uz podršku Udruženja „Omladinski građanski parlament“, koju su, kao i prošle godine, podržali aktivisti Mesne zajednice Centar I i lokalna kancelarij­a za mlade.

Lovačko udruženje „Soko“iz Bajine Bašte dobar je primer kako se obogaćuje lovište i čuva od predatora. U selu Zarožju podno planine Povlena nekoliko godina postoji ograđeni rezervat za divlje svinje, u kome se one prase. Čim prasad ojačaju i budu sposobna za samostalan boravak u prirodi, puštaju se u lovište.

Ove godine u selu Rača lovci su organizova­li izgradnju prihvatili­šta za fazane: tu je smešteno 600 komada te divljači stare deset nedelja, u prihvatili­štu su fazani bili dva meseca, a onda pušteni u lovište.

- U početku smo ih hranili određenim koncentrat­ima, a pred puštanje u lovište davali smo im dva puta dnevno kukuruz, pšenicu i ovas. U našem prihvatili­štu fazani su lepo napredoval­i, pa se nadamo da će moći da opstanu u prirodi. Iz okolnih šuma do prihvatili­šta dolazi desetak fazana. I njih hranimo - kaže lovočuvar Jordan Jelisavčić.

U LU „Soko“ističu da im je namera da i iduće godine puste u lovište još nekoliko stotina fazana.

- Fazane iz prihvatili­šta u Rači prvog novembarsk­og vikenda pustili smo u ravničarsk­im delovima lovišta oko reka jer tu im je lakše da prezime. Sekcije iz Crvice, Rače, Kostojević­a, Zlodola, Duba, Zaglavka, Pilice, Obajgire, Okleca, Gvosca, Ovčinje i Bačevaca obavile su čišćenje svojih područja od predatora, postavili su hranilice, nastrešnic­e i kupe od kukuruzovi­ne, koje će služiti kao zimovnici. Sto komada fazana ostavili smo u prihvatili­štu i oni će tu ostati do idućeg leta kažu lovci. MILAN ANDRIĆ

U našem prihvatili­štu fazani su lepo napredoval­i, pa se nadamo da će moći da opstanu u prirodi

JORDAN JELISAVČIĆ, lovočuvar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia