Alo!

Đaci beže iz škole uz blagoslov roditelja

Kraj prvog tromesečja ove školske godine ukazuje na to da sve više đaka namerno izostajesa časova kada profesori pitaju

- M. K.

Osnovci u proseku imaju 700 izostanaka po odeljenju, dok je kod srednjoško­laca taj broj dvostruko veći

Kraj prvog tromesečja ove školske godine ukazuje na dramatične podatke. Naime, đaci osnovnih škola u jednom tromesečju izostanu sa nastave u proseku pet dana, dok srednjoško­lci ne dolaze na časove po deset dana. A razlog izostajanj­a iz škole nisu zdravstven­i problemi, već izbegavanj­e zakazanog propitivan­ja, kao i pismenih i kontrolnih zadatka.

Nažalost, sve to uz podršku i odobravanj­e roditelja, koji, kako kažu psiholozi i prosvetari, na ovaj način čine medveđu uslugu svojoj deci praveći od njih neodgovorn­e osobe, koje sutra neće ni znati ni umeti da preuzmu odgovornos­t za svoje postupke.

Naime, kako bi deca imala što bolje ocene u dnevniku, nemali broj roditelja podržava i pravda namerne izostanke kad su provere znanja.

U jednom odeljenju osmog razreda jedne beogradske škole u prvom tromesečju zabeleženo je čak više od 700 izostanaka, od kojih je većina opravdana. Samo četvoro učenika nije imalo nijedan izostanak, zbog čega su dobili i javnu pohvalu od razrednog starešine. Reč je o odeljenju koje ima ukupno 28 đaka, što znači da 24 učenika koja su izostajala u školi nisu bila u proseku 30 časova, a to je ukupno pet dana.

- Razlog tolikog broja izostanaka jeste to što đaci izbegavaju kontrolne i pismene zadatke. Roditelji ih u tome podržavaju. Odmalena ih uče da je bolje hvatati krivine nego biti odgovoran. Javna pohvala razrednog starešine koju je dobilo četvoro učenika zato što nisu imali nijedan izostanak ukazuje na to da su svi u školi svesni šta se radi, ali da su nemoćni da tome stanu na put - ispričala je majka jednog osmaka.

U gimnazijam­a i srednjim

školama, bar kada je reč o izostancim­a, situacija je još gora nego u osmoletkam­a.

- U srednjim stručnim školama u jednom tromesečju po odeljenju bude i više od 1.500 izostanaka. Nemali je broj roditelja koji pravda nedolazak svoje dece u školu zbog toga što su se uspavali, ili što baš tog dana profesor pita, ili je pak bio zakazan kontrolni ili pismeni, navo

Roditelji guraju decu U NERAD, U LAŽ, U JEDAN SISTEM LAŽNIH VREDNOSTI

MILORAD ANTIĆ

ODMALENA UČE DECU DA JE BOLJE HVATATI KRIVINE NEGO BITI ODGOVORAN

deći da ih je zaboleo stomak ili nešto slično. I to se opravda, a ne bi smelo. Naime, roditelj ne može pravdati izostanak, za to nema zakonskog osnova, već je potrebno dostaviti lekarsko opravdanje ako je reč o izostanku zbog bolesti. A roditelji danas časove pravdaju i telefonski, bez dolaska u školu, samo jave da dete nije bilo u školi jer mu navodno nije bilo dobro. To je masovna pojava - kaže za „Alo!“Milorad Antić, predsednik Forum srednjih stručnih škola.

On ističe da se tome mora stati na put tako što škole neće priznavati opravdanje roditelja već insistirat­i na lekarskom opravdanju ako se

kao razlog izostanaka navodi bolest.

- Rešenja je i uvođenje nadležnih lekara po školama. Oni bi mogli da potvrđuju i validnost opravdanja dece koja se leče kod drugih lekara. Time bi se stalo na put lažnim i falsifikov­anim opravdanji­ma, naravno uz adekvatnu kaznu - navodi Antić.

On naglašava da roditelji time što dozvoljava­ju deci da ne idu u školu jer se nisu spremila za proveru znanja ili su se uspavala ne čine ništa dobro.

- Naprotiv, guraju ih u nerad, u laž, u jedan sistem lažnih vrednosti - ističe Antić.

Psiholog Radomir Čolaković naglašava za „Alo!“da roditelji na ovaj način samo prave medveđu uslugu svojoj deci.

- Znate kako se kaže, „ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji“. Tako razvijaju naopake navike. Sutra će taj učenik postati neodgovorn­a osoba. Neće ni znati ni umeti da preuzme odgovornos­t za svoje postupke - navodi Čolaković.

 ??  ?? Osnovci u proseku imaju 700 izostanaka po odeljenju,
dok je kod srednjoško­laca
taj broj dvostruko veći
Osnovci u proseku imaju 700 izostanaka po odeljenju, dok je kod srednjoško­laca taj broj dvostruko veći
 ??  ??
 ??  ?? Radomir Čolaković
Radomir Čolaković

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia