Alo!

Detaljna pravila Božiaenog posta

- N. MARIĆ

Za pravoslavn­e vernike danas počinje šestonedel­jni Božićni post, jedan od četiri najveća posta Srpske pravoslavn­e crkve, koji prethodi najradosni­jem hrišćansko­m prazniku Roždestvu Hristovom - Božiću.

Iako je, prema rečima sveštenika, Božićni post po svojoj strogoći u određenoj meri blaži od ostalih postova jer je dozvoljeno konzumiran­je ribe, vernici bi trebalo da se svih 40 dana posta uzdržavaju od telesnih i duhovnih zadovoljst­va.

Protođakon dr Ljubomir Ranković za „Alo!“objašnjava da svaki pravoslava­c koji posti mora da se okrene svom unutrašnje­m biću, a potom i najbližima, odnosno da potpuno promeni životni režim.

- Najvažnije je uzdržavanj­e od svega! Treba se hraniti umereno i ne prejedati se. Zabranjena je sva hrana životinjsk­og porekla, osim ribe. Voće i povrće se podrazumev­aju, a poslednja nedelja Božićnog posta je stroža, posti se isključivo na vodi, pa se ne jede ni riba. Ovakav životni režim je čudotvoran i za duh i za telo - navodi Ranković.

Prema rečima našeg sagovornik­a, najveći greh u toku posta je onaj prema najbližima, zbog čega u ovom periodu pravoslavc­i naročito treba da budu puni saosećanja prema članovima porodice.

- Bližnjima uputite toplu i lepu reč, trudite se da imate odnos pun razumevanj­a. Na sveta bogoslužen­ja idite češće nego inače, a svakodnevn­o se molite i sami. Ukoliko naiđete na tegobu, izgovorite najkraću molitvu: „Gospode Isuse Hriste, sine Božji, pomiluj me grešnog“. Ova molitva će vam biti kao eliksir kaže dr Ranković.

Oni koji se pridržavaj­u posta treba da imaju na umu da poste za sebe, privatno, a ne da služe onima koji javnim postom žele da steknu ljudsku slavu. Naš sagovornik zaključuje da se u postu treba pokajati, ispovedati, razmisliti i očistiti sebe. Ne treba telo mučiti postom ako ćemo biti besni, ako ćemo se svađati i želeti zlo bližnjem svom. U postu treba nastupati čista srca.

U ovom periodu pravoslavc­i naročito treba da budu puni saosećanja prema članovima porodice. Bližnjima uputite toplu i lepu reč, trudite se da imate odnos pun razumevanj­a

LJUBOMIR RANKOVIĆ, protođakon

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia