Alo!

Mudrice zimuju u Kikindi!

Sove opet doletele u omiljeno zimovališt­e koje su proslavile širom sveta

- MIROSLAVA OBADIĆ

Hukanje sove mnogima ledi krv u žilama, ali ne i stanovnici­ma Kikinde, gradu na severu Banata, gde su male ušare našle utočište. Najviše sova, oko 700 njih, izbrojano je 2009. godine, kada ih je samo na jednom drvetu bilo preko 200.

Zašto su sove od pre nekoliko godina izabrale baš Kikindu za svoje zimsko stanište, nije nepoznanic­a jer stručnjaci imaju za to objašnjenj­e. Ono što je većini poznato i na ponos Kikinđana, oslobođeni­h sujeverja da sove donose nesreću, jeste to što je njihov grad najveće zimovališt­e sova utina u svetu.

- Severni i centralni Banat je najobešuml­jeniji predeo Evrope. Gde god da se izađe, nailazi se isključivo na oranice, tako da su ptice prinuđene da borave u naselju, koje je tako organizova­no da im pogoduje. Prisutan je veliki broj četinara, parkova, zelenih površina, a hrane ima u velikom broju, što pogoduje ovim pticama - kaže za „Alo!“Milan Ružić iz Društva za proučavanj­e i zaštitu ptica Srbije.

Od početka novembra do aprila, mala sova ušara ili utina prezimljuj­e na drveću u centru grada, ali nastanjuje i druge delove ove banatske varoši. Na naklonost prema gradu, lokalna samouprava odgovorila je sovama s poštovanje­m organizuju­ći brojne aktivnosti, a od pre osam godina i manifestac­iju u novembru pod nazivom „Sovembar“.

- Ova manifestac­ija imala je veliki odjek u svetu, a Kikinda je postala važno mesto za ornitologe, istraživač­e i proučavaoc­e ptica koji svake godine dolaze u naš grad da se upoznaju s ovim fenomenom i vide sove utine. Mi kontinuira­no radimo na edukaciji, pa su programom „Sovembra“obuhvaćeni svi sugrađani, od najmlađih do najstariji­h - kaže Marijana Mirkov iz Odseka za poslove razvoja grada.

Predavanja, predstave, izložbe, projekcije filmova o sovama, muzičko-scenski nastupi, koncerti i kvizovi prethode „Sova patroli“prebrojava­nju ovih ptica na drveću u blizini Narodnog muzeja - predvođeno­m Milanom Ružićem iz Društva za zaštitu i proučavanj­e ptica Srbije. Tako su ljubitelji ptica, zajedno s osnovcima i srednjoško­lcima, i ove godine, 25. novembra, ozbiljno pristupili njihovom prebrojava­nju na krošnjama drveća u strogom centru grada.

- Procenjeno je da se u Srbiji gnezdi više od 20.000, a u Vojvodini više od 10.000 parova utina, što je čini najčešćom i najbrojnij­om sovom kod nas. Kada je toplo vreme kao što je danas, sove su još raspršene po gradu, pa smo ih u strogom centru izbrojali 180, a kako budu dolazili hladniji dani, očekuje se da će ih biti više od 250 - kaže Ružić.

- Kikinđani su najbolji primer u ovom delu Evrope kako su fenomen, koji nije bio dovoljno iskorišćen, okrenuli u svoju korist i napravili svojevrsta­n brend koji okuplja turiste iz celog sveta. Utine su na teritoriji Srbije zaštićene kao prirodna retkost, a jedino zaštićeno područje u svetu koje je u strogom centru grada, nalazi se

upravo u Kikindi - kaže on.

Sove su veoma osetljive na uznemirava­nje, stoga ne treba da čudi što su za zimovališt­e odabrale ovu mirnu banatsku varoš. „Grad sova“je zbog toga sve učinio kako bi ih zaštitio. Uvedeni su strogi propisi i kazne do milion dinara za nesavesne građane koji remete ove mudre ptice, a sve radi očuvanja njihovog jedinstven­og staništa. Prepoznatl­jive po uškama - uzdignutom perju na vrhu glave - male ušare s početka aprila napuštaju svoj zimski dom, a do narednog novembra ostaju samo fotografij­e i još jedna statističk­a brojka o zimovanju mudrih ptica u Kikindi.

Samo u jednom gradu na svetu novembar je dobio ime sovembar

 ??  ?? Sove zavolele Kikindu
Sove zavolele Kikindu
 ??  ?? Utine se nastanile na drveću u centru grada
Utine se nastanile na drveću u centru grada

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia