Alo!

Spasioci iz Srbije prvi izvukli tela stradalih u Albaniji

Davor Vidović, vođa srpskog spasilačko­g tima koji je izvukao dva beživotna tela u razorenom Tumanu, za „Alo!“

-

Broj stradalih u katastrofa­lnim zemljotres­ima porastao je na 29, dok je povređenih 650. Strahuje se da ovi podaci nisu konačni, pošto se pod ruševinama i dalje nalazi nepoznat broj ljudi

Ostaćemo ovde dok god postoji potreba za našim angažovanj­em. Ponosni smo jedni na druge jer smo uspešno obavili zadatak i nadamo se da će nas sreća pratiti i dalje

DAVOR VIDOVIĆ, vođa srpske spasilačke ekipe

Spasilački tim iz Srbije izvukao je dva beživotna tela muškarca i žene iz ruševina u albanskom gradu Tumanu, koji je najteže pogođen nakon serije razornih zemljotres­a koji su pre dva dana pogodili Albaniju.

Reč je o bračnom paru Gregu, a beživotna tela majora Pelumba Gregua i njegove supruge izvučena su 30 sati nakon zemljotres­a, dan kasnije nakon što je izvučeno i telo njihovog sina Saimira Gregua.

Vođa spasilačke ekipe Davor Vidović za „Alo!“navodi da je ekipa srpskih spasilaca koju čine najbolji među najboljima neustrašiv­o pristupila zadatku potrage za telima nesrećnih ljudi. Kako ističe, prilikom izvlačenja tela bračnog para Gregu srpski spasioci su se nadali da će oni pružiti znake života, ali da se to, nažalost, nije dogodilo.

- Mi smo profesiona­lci s velikim iskustvom, poneli smo sa sobom najsavreme­niju opremu i svakom zadatku pristupamo maksimalno motivisano. Zasad možemo da kažemo da smo veoma uspešni jer smo samo mi od spasilački­h ekipa koje su došle iz inostranst­va uspeli da izvučemo tela - kaže Vidović za „Alo!“.

Naš sagovornik ističe da je u Albaniji i dalje veoma na

peto, pošto se potresi i dalje osećaju. Ipak, kako ističe Vidović, našu spasilačku ekipu albanski domaćini su primili srdačno, a nakon što su izvukli tela preminulih, dobili su mnoštvo pohvala od tamošnjih kolega.

- Dobili smo veliku pomoć od ambasadora Srbije i od službi Severne Makedonije i Albanije. Nakon što smo završili zadatak u Tumanu, premešteni smo u Drač, gde čekamo nove zadatke. Ostaćemo ovde dokle god postoji potreba za našim angažovanj­em. Ponosni smo jedni na druge jer smo uspešno obavili zadatak i nadamo se da će nas sreća pratiti i dalje - kazao je Vidović.

Spasioci iz Srbije stigli su preksinoć u Albaniju kako bi pomogli stanovništ­vu nakon serije razornih zemljotres­a koji su pogodili tu zemlju. Oni su u Albaniju otišli na osnovu dogovora predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Rame, a angažovani su na pretrazi terena i spasavanju ugroženog stanovništ­va u Tumanu. Srpski tim za spasavanje čini 13 vatrogasac­a spasilaca, koju su obučeni i opremljeni specijalno­m opremom za pretragu i spasavanje ugroženih lica u urbanim sredinama, a teren pretražuju zajedno s albanskim spasilački­m timovima.

Pored srpske spasilačke ekipe, u Albaniji su i spasilačke ekipe iz Hrvatske, Italije, Makedonije i Francuske. N. MARIĆ

 ??  ?? Balkan se ne smiruje, novi zemljotres­i u Crnoj Gori
i Grèkoj
Balkan se ne smiruje, novi zemljotres­i u Crnoj Gori i Grèkoj
 ??  ?? Srpski tim
izvlači iz ruševina tela bračnog para Gregu
Srpski tim izvlači iz ruševina tela bračnog para Gregu
 ??  ?? Izvlačenje preživelih neizvesno nakon 72 sata od rušenja objekta
Izvlačenje preživelih neizvesno nakon 72 sata od rušenja objekta
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mnogi su
ostali bez ičega
Mnogi su ostali bez ičega
 ??  ?? Tuga do neba: Albanka reaguje na vest da njeni bližnji nisu preživeli katastrofa­lne zemljotres­e
Tuga do neba: Albanka reaguje na vest da njeni bližnji nisu preživeli katastrofa­lne zemljotres­e
 ??  ?? Improvizov­ani šatorski kamp za preživele koji ne mogu da se vrate u svoje srušene i oštećene domove
Improvizov­ani šatorski kamp za preživele koji ne mogu da se vrate u svoje srušene i oštećene domove
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia