Alo!

GOLOVA STRANACA

- PIŠE: Ž. VUJIČIĆ

Povratak u budućnost, četvrti deo. Ne, Robert Zemekis nije snimio novi nastavak naučnofant­astične trilogije. To je bio odlazak (pardon, povratak) Zvezde u vreme supersonič­nog fudbala, tamo gde je igra suparnika neuhvatlji­va čak i pogledom.

Gledali smo taj film u Minhenu, pa u Londonu, onomad na „Marakani“i evo preksinoć reprizu u domu prvaka Srbije. Bajern je bio čak i suroviji od Totenhema i u mreži nemoćnog Borjana, koja je obično prazna ili se tek jednom zatrese u superligaš­koj stvarnosti, ostavio šest lopti. Samo šest. Pa otkud tih 0:6 iz četvrtog „povratka u budućnost“? Ili ukupnih 0:18 iz sva četiri? Je l’ ovo ona Zvezda što lane oplavi Liverpul, koji potom dogura do finala? Nije, vidimo svi. I ne može da bude jer je pucala u prazno dovodeći pojačanja (uh, kako to jako zvuči) za Ligu šampiona. U vetar je samo na obeštećenj­a (a gde su plate, premije) bačeno 5,5 miliona evra iz kase napunjene posle prve, istorijske sezone u društvu velikih i bogatih, kojem klub iz Ljutice Bogdana tradicijom i slavom svakako pripada, a trenutnim kvalitetom baš i ne.

Tim pod vođstvom Vladana Milojevića je doduše letos osvežen i iz naše lige (Njegoš Petrović, Radovan Pankov, Nikola Vasiljević), ali smo se, eto, osvrnuli na ono što (ni)su uradili novajlije stranci. Među njih smo, neće nam zameriti, svrstali i povratnika Miloša Degeneka, rođenog Kninjanina u dresu reprezenta­cije Australije.

Njih petorica, uz Degeneka, i Mateo Garsija (Argentina), Hoze Kanjas (Španija), Radživ van la Para (Holandija), Tomane (Portugal) i Žander (Brazil) u prvih pet kola grupe B skupili su zajedno 77 osvojenih lopti. I pritom dobili dva žuta kartona, zajedno. Toliko o borbenosti. Zajedno su upisali nula asistencij­a. Da, Degenek je štoper, a Žander levi bek, ali... Toliko o kreativnos­ti. Njih šestorica nisu Zvezdi doprineli ni golovima, a bez tog osnovnog (za svakog igrača) cilja u fudbalu nema ni bodova, ni novca koji UEFA spram njihovog broja obilato šalje. Toliko o produktivn­osti.

Dakle, golova nula, a stranaca šest. Kao ovih preksinoćn­ih 0:6 na semaforu, na kojem je pre 385 dana pisalo 2:0 ispod grbova Crvene zvezde i Liverpula.

Ko je kriv za pucanje u vazduh u dovođenju skupocenih internacio­nalaca? Neko jeste, a Milan Borjan nije. Čovek pravo zbori: „Zašto je drugačije nego prošle sezone? Zato što je mnogo fudbalera igralo srcem, a ne za pare.“

Zašto? Mogao bi da stigne odgovor i od odgovornih za ćorak od prelaznog

roka...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia