Alo!

Doživotna kazna za ubice dece i žena!

„Tijanin zakon“1. decembra pravno stupio na snagu

-

Najteža robija ne može da se izrekne osobama koje u trenutku počinjenog zločina nisu imale 21 godinu. Uslovni otpust može da se dobije posle izdržanih 27 godina, ali nije predviđen za ubistvo i silovanje deteta, i ubistvo trudnice

Doživotna kazna zatvora za ubice dece i žena juče je stupila na snagu! Uvođenju doživotne robije prethodila je peticija s oko 160.000 potpisa, koja je pokrenuta posle ubistva Tijane Jurić (15), zbog čega su izmene Krivičnog zakonika Srbije u javnosti poznate kao „Tijanin zakon“.

- Obećali smo da ćemo uspeti i uspeli smo! Sledeća obaveza svih nas je sistem „Amber alert“model po kojem se informacij­e o nestaloj deci šire na TV-U, radiju, internetu, SMS porukama, na ekranima bankomata i bilbordima da bi ljudi zapamtili lice deteta i prepoznali ga ukoliko ga sretnu. On je, inače, dobio ime po devojčici Amber Hagerman (9) iz Teksasa, koja je 1996. oteta i ubijena. Dok se potraga za nestalom decom ne poboljša, mi nećemo stati. Zajedno možemo mnogo. Idemo dalje, obećavam da neću prestati da se borim dok država ne prihvati naše zahteve - izjavio je juče Igor Jurić.

Doživotni zatvor zamenjuje kaznu od 30 do 40 godina zatvora za sva krivična dela za koja je dosad bila propisana, ali ne može da se izrekne osobama koje u trenutku počinjenog zločina nisu napunile 21 godinu. Za osuđene na doživotni zatvor moguć je uslovni otpust posle izdržanih 27 godina, ali nije predviđen za ubistvo deteta, trudnice i silovanje deteta.

Krivična dela za koja je moguće izreći doživotni zatvor ne zastarevaj­u! To je dosad važilo za ratne zločine i druga krivična dela u skladu s ratifikova­nim međunarodn­im ugovorima.

U Krivičnom zakoniku uvedeno je i niz drugih izmena. Predviđeno je i strože kažnjavanj­e za ponovno izvršenje nekog krivičnog dela, dok je kažnjavanj­e za dilovanje droge dopunjeno. Predviđeno je i krivično delo pripremanj­e ubistva, kao i novo krivično delo napad na advokata.

Izmene Krivičnog zakonika će se odnositi na krivična dela počinjena posle 1. decembra 2019. jer zakoni ne važe retroaktiv­no.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia