Alo!

„Plavi voz“stigao u Užičku republiku

Najluksuzn­iji voz SFRJ prvi put povezao turiste

-

„Voz moći“, „Voz tajni“, kako je pre pola veka nazivan voz Josipa Broza Tita, posle tri sata i 15 minuta vožnje od Beograda do Užica prevezao je prve putnike turiste.

Ta turistička destinacij­a „Titovim ’Plavim vozom’ do Užičke republike“omogućila je običnim građanima da uživaju onako kako je nekada uživao maršal Josip Broz Tito, doživotni predsednik SFRJ. U vozu su, osim domaćih turista, bili Kinezi, Japanci, Slovenci i Hrvati, a izašli su iz voza puni utisaka. Slovenac Aleš Skok kaže da dugo nije bio u Srbiji, a da će ovo putovanje dugo pamtiti.

- Enterijer me je oduševio, sve je sređeno, stvarno je sve lepo u svakom detalju. I luksuzno za to vreme. Voz ima sav komfor koji je potreban na dužim relacijama i sve što može neko da poželi - kaže Aleš.

U putovanju je uživao i bračni par Maksimović iz Beograda.

- Stvarno je neobično prvi put videti nešto što obični građani nekada nisu mogli da vide kaže Boško, a njegova supruga Petra dodaje:

- Sve je prekrasno. U vozu su nas upoznali s istorijato­m voza, kada je počeo da se pravi, kuda je i kada putovao. Obišla sam sve vagone i sve sam slikala. Voz je jedna memorija bivše Jugoslavij­e. Inače, smeštaj je dobar, luksuzan.

Dragana Stanković iz „Srbija voza“kaže da ovo putovanje

ima simboliku jer se 29. novembar nekada slavio kao Dan republike.

- Cilj nam je da građani upoznaju lepote i ekskluzive tog voza. Unutrašnjo­st samog voza urađena je od najfinijeg drveta, od tamnog mahagonija, kruške i oraha, svaki detalj odiše luksuzom, dosta su zastupljen­i svila, saten i vuneni tepisi. Sve je autentično iz 1959. godine. Voz

se sastoji od Titovog salona, De Golovog salona, vagon-restorana i svečanog salona. Kapacitet je 110 mesta. Vlada veliko interesova­nje i sve karte su prodate. Postoji interesova­nje agencija da zakupe i organizuju putovanja. Na današnjem putovanju imali smo i borce iz Drugog svetskog rata - objašnjava Dragana.

ZVEZDANA GLIGORIJEV­IĆ

 ??  ?? Unutrašnjo­st salona
Plavog voza
Unutrašnjo­st salona Plavog voza
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia