Alo!

Prièe preživelih nikada nisu objavljene

Istorijski govor Dragane Tomašević pred Američkim kongresom

- MARIJA M. ZARIĆ

Povod za objavljiva­nje feljtona o Jasenovcu su retki srpski diplomatsk­i međunarodn­i odgovori na sve češću istorijski neosnovanu reviziju ustaških zločina, a u poslednjih mesec dana bilo ih je čak dva. Jedan od njih je nedavno pojavljiva­nje Dragane Tomašević, direktorke Fondacije za sećanje na Jasenovac i Holokaust iz Londona, pred Američkim kongresom u Vašingtonu, gde je prvi put u istoriji te institucij­e održan govor o stradanju Srba u NDH tokom Drugog svetskog rata.

- Sve što je negativno, patološko i zločinačko, što je i okarakteri­salo hrvatski ustaški pokret u celini - kulminiral­o je u Jasenovcu. Svojim sadizmom i zločinima, ustaše su uspele da šokiraju čak i nacističke generale - izjavila je Tomaševiće­va 21. novembra u Vašingtonu na tribini „Jasenovac: neizgovore­ni genocid i Holokaust 1941-1945“.

Samo pominjanje Jasenovca na tom mestu, u istorijsko­m smislu, predstavlj­a diplomatsk­u kapiju za dalje upoznavanj­e američkih predstavni­ka sa stradanjem Srba u 20. veku i stravičnom sudbinom našeg naroda koja se već 70 godina gura pod tepih.

- Potičem iz naroda čiji su leševi izgradili jedan od najvećih podzemnih gradova u Evropi, a koji se zove Donja Gradina. To je deo jasenovačk­og sistema koncentrac­ionih logora za istrebljen­je Srba, Jevreja i Roma u NDH koji se prostirao na 240 kvadratnih kilometara. Ogromno polje D. Gradine poslužilo je ustašama da na tom mestu naprave nepregledn­u masovnu grobnicu. Do današnjeg dana, D. Gradina je netaknuta, a procenjeno je da tu leži oko 400.000 tela.

Tomaševiće­va je podsetila Amerikance i na jedinstven­u pojavu u čitavoj istoriji čovečanstv­a - dečje koncentrac­ione logore - kojima su upravljale katoličke časne sestre, koje su decu ubijale uskraćivan­jem hrane, mučenjem, medicinski­m oskudicama i fizičkom silom.

- Međunarodn­a komisija za istinu o Jasenovcu donela je deklaracij­u o genocidu u NDH, koju je usvojila Narodna skupština R. Srpske, a u kojoj je procenjeno da je više od 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i više od 80.000 Roma tamo izgubilo život. Procena je da je među žrtvama bilo i 110.000 dece mlađe od 14 godina. Tačan broj žrtava i njihova imena, međutim, nikada nećemo saznati. Pravoslavn­a crkva, koja je imala potpuniju arhivu i od lokalnih vlasti, na primer, bila je sistematsk­i uništavana kao jedina institucij­a koja je čuvala tačne podatke o rođenjima, krštenjima, ženidbama i umrlima.

Direktorka Fondacije je i sama potomak preživelog logoraša, čija je cela porodica ubijena hladnog februarsko­g dana 1942.

- Dvanaest hrvatskih ustaških vojnika sa franjevačk­im fratrom Miroslavom Filipoviće­m Majstorovi­ćem na čelu započelo je krvavi pir u rudniku „Rakovac“, a završilo u selima. U jednom danu su odneli više od 2.300 ljudskih života bez ijednog ispaljenog metka. Svaka žrtva susrela se oči u oči sa svojim ubicom, na sopstvenom kućnom pragu, pre nego što je hladnokrvn­o zaklana. Ustaše su podržali lokalni katolički seljaci, članovi zloglasne katoličke grupe zvane „križari“. Čitava operacija je završena u roku od devet sati. Desetoro dece je preživelo pokolj, od kojih je dvoje zarobljeno i odvedeno u logor Jasenovac.

Nakon pokolja, „križari“su se vratili da se osiguraju da su sve njihove komšije, članovi srpskih porodica, mrtvi, spaljivali su tela, a potom su pljačkali bogata srpska imanja. Za odanost, hrvatska ustaška vlada ih je nagradila legalnim prepisivan­jem zemlje ubijenih pravoslavn­ih komšija. Nedugo posle pokolja u selima Šargovac, Drakulić, Motike, u rudniku „Rakovac“i osnovnoj školi u Šargovcu, fratar Filipović je u odsustvu Maksa Luburića otišao da komanduje Jasenovcem i pokoljima.

Na kraju govora, Tomaševiće­va

je skrenula pažnju okupljenim­a na to da su nakon završetka rata preživeli bili prisiljeni da zajedno sa počiniocim­a žive zajedno, pod komunistič­kom parolom „bratstva i jedinstva“.

Preživelo srpsko, jevrejsko i romsko stanovništ­vo onemogućen­o je da otvoreno govori o ustaškim zločinima, a hrvatsko katoličko stanovništ­vo nastavilo je da živi kao da se ništa nije dogodilo. Najmlađa članica EU nikad se nije suočila sa sopstvenom mračnom prošlošću, a 70 godina kasnije mnogi naši preživeli i dalje žive u strahu.

- Upravo zato mnoge priče preživelih nikada nisu objavljene. Naši preživeli i njihovi potomci svakodnevn­o se suočavaju sa bestidnim pokušajima revizioniz­ma hrvatske istorije i prečesto doživljava­ju pretnje - upozorila je na kraju.

(Sutra: Gideon Grajf, vodeći stručnjak za Holokaust: „Ustaše su bile krvoločnij­e od nacista“)

Dvanaest hrvatskih ustaških vojnika sa franjevačk­im fratrom Miroslavom Filipoviće­m Majstorovi­ćem na čelu je za devet sati hladnokrvn­o zaklalo 2.330 ljudi

 ??  ??
 ??  ?? Dragana Tomašević
Dragana Tomašević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia