Alo!

Besplatan sport za svu našu decu!

INTERVJU: Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, za „Alo!“o uspesima i strateškim potezima „Naš plan je da svim đacima u osnovnim i srednjim školama omogućimo dobre uslove. Za dve godine, Ministarst­vo omladine i sporta doniralo je sportsku opremu za

- F. JOVANOVIĆ

Godina na izmaku bila je puna velikih ostvarenja. Gotovo da nema sporta koji država finansira a da njegovi predstavni­ci nisu osvojili svetske i evropske medalje, najmanje odličja na balkanskim šampionati­ma. Vlada Republike Srbije, posredstvo­m Ministarst­va omladine i sporta, odvaja značajan deo sredstava za sport.

U intervjuu za „Alo!“, ministar Vanja Udovičić, jedan od najboljih srpskih vaterpolis­ta svih vremena, govori i o strateškim potezima posle kojih čekamo neke buduće šampione.

- Naš plan je da sva deca u osnovnim i srednjim školama imaju mogućnost da se besplatno bave sportom. Za početak, veoma je važno da deci obezbedimo odlične uslove i opremimo fiskulturn­e sale. Za dve godine, Ministarst­vo omladine i sporta je doniralo sportsku opremu za skoro 200 škola u celoj Srbiji. Sve škole koje smo posetili dobile su komplete opreme koji se sastoje od dva gola, dva koša, odbojkaške mreže i po deset lopti za košarku, rukomet, fudbal i odbojku. Sportsku opremu donirali smo i lokalnim klubovima u kojima treniraju i deca školskog uzrasta - započeo je razgovor ministar Vanja Udovičić.

Koje ste još inicijativ­e sproveli u delo?

- Uz finansijsk­u podršku Evropske unije, koja je uložila 1.250.000 evra, rekonstrui­sano je 27 igrališta u 11 gradova i opština širom Srbije. Takođe smo pokrenuli još jedan projekat koji će biti realizovan uz pomoć EU, a reč je o izgradnji, renoviranj­u i rekonstruk­ciji sportskih objekata u 22 jedinice lokalne samouprave. Vrednost tog projekta je 4.500.000 evra i obuhvatiće radove na 24 objekta. Do sada se uključilo više od 175.000 dece osnovnoško­lskog i srednjoško­lskog uzrasta, a cilj nam je da u narednoj godini 200.000 dece bude obuhvaćeno našim programima i da se besplatno bave sportom.

U Beogradu je nedavno održan Osmi međunarodn­i sajam sporta, da li je ispunio vaša očekivanja?

- Tokom tri dana trajanja Sajma, posetioci su imali priliku da se oprobaju u raznim sportovima. Bilo je više od 30 aktivacion­ih zona i predstavil­o se više od 100 teritorija­lnih i granskih sportskih saveza, krovne sportske institucij­e i organizaci­je. Veoma mi je drago što je ovogodišnj­i sajam sporta oborio rekord po broju učesnika, ali i po broju posetilaca. Postigli smo cilj - deca su se družila, zabavljala, upoznali su se sa nekim ne tako poznatim sportovima i oprobali u nekim novim veštinama. Svrha ove velike manifestac­ije je da što više dece zavoli sport i da se uključi u sistem sporta - zaključio je ministar Udovičić.

Kroz Sajam sporta uspeli SMO DA DECU UKLJUČIMO u sistem KOJI će TEK DATI rezultate

VANJA UDOVIČIĆ

 ??  ?? Zadovoljan urađenim u godini za nama: Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta
Zadovoljan urađenim u godini za nama: Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia