Alo!

Veze i hekla od Kanade do Australije!

Čak i u devetoj deceniji baka Mara uvlači konac u iglu,a njena kuća je svojevrsni muzej

-

U pauzama od napornih poljoprivr­ednih radova i svakodnevn­ih poslova u kući, naročito na zimskim prelima i drugim sedeljkama, Mara Jablanović (80) iz Žiče uspela je da od porodične kuće napravi pravi muzej svojih rukotvorin­a.

Da je sačuvala sve što je stvorila, počev od tapiserija, prekrivača, prostirki, ćilima, narodnih nošnji, jastučnica, goblena i drugih vezenih, tkanih, pletenih i heklanih radova, ni u tri poveće zgrade, kaže, ne bi moglo da se smesti.

I danas Mara radi s istim žarom kao da joj je tek 15 godina, kad se već govori da ima zlatne ruke.

- Od sedme godine počela sam da pletem i vezem uz majku koja me je svemu naučila. To nije bila neka nametnuta obaveza jer je u kući bilo mnogo drugih poslova, ali jednostavn­o to sam zavolela. Ljubav prema tradiciji bila mi je motiv da ovladam veštinom u heklanju, vezu, pletenju, tkanju i da na taj način sačuvam od zaborava bar deo onog što je naše - priseća se Mara.

U kući ove istinske umetnice bilo je desetoro dece, petoro braće i pet sestara, koji su jedno drugom bili uzor u svemu.

- U kući smo negovali običaje, voleli narodnu nošnju, srpske pesme i igre. Otuda i moja posvećenos­t i neizmerna ljubav prema ručnom radu, kako mi to zovemo, i motivima moje Žiče i Srbije - ponosno priča Mara.

Sestra Stanka s ponosom govori o Marinom umeću, plemenitom odnosu prema familiji i rodbini, nesebičnom trudu da svoje znanje i veštine prenese na druge. Svoje

Ljubav prema tradiciji bila mi je motiv da ovladam veštinom u heklanju, vezu, pletenju, TKANJU I DA NA TAJ NAČIN SAČUVAM OD ZABORAVA BAR deo onog što je naše

MARA JABLANOVIĆ

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia