Alo!

Kad je Melburn postao srpski

Ne možeš sve da osvojiš, rekao Nole Federeru posle polufinala, a onda u finalu savladao i teniskog Mohameda Alija i osvojio prvi grend slem

-

Ovih dana oči poklonika belog sporta uperene su u Melburn. Navijači Novaka Đokovića nadaju se da će Srbin na svom omiljenom turniru - Australije­n openu - oboriti sopstveni rekord i osmi put podići pobednički pehar. I mi ćemo ostati na „Rod Lejver areni“, ali podsetićem­o na doba kad je najbolji srpski teniser prvi put u karijeri osvojio jedan turnir iz velike četvorke.

Te 2008. godine Nole je na prvi grend slem sezone stigao kao treći igrač sveta koji je iz potaje pokušavao da ugrozi tandem Federer-nadal. Do tog časa u kolekciji je imao sedam titula, a na AO je počeo silovito, pošto je u

prva tri kola lako, sa po 3:0 u setovima, savladao Nemca Bekera, Italijana Boleljija i Amerikanca Kverija. Kad je bez izgubljeno­g seta savladao i bivšeg teniskog kralja Lejtona Hjuita, inače ljubimca tamošnje publike, a onda i u četvrtfina­lu Španca Ferera, o mladom Beograđani­nu morao je dobro da razmisli i Rodžer Federer.

U polufinalu - demonstrac­ija sile. Kad je posle 7:5, 6:3, 7:6 smrknutom Švajcarcu pomalo mangupski poručio: „Ne ljuti se, ne možeš sve da osvojiš“, svetu je postalo jasno da u tenisu počinje nova era.

U finalu, 27. januara 2008, Đoković je imao tremu u uvodnim taktovima. Francuz Žo Vilfrid Conga, koga su zbog lika, stasa i temperamen­ta prozvali teniski Mohamed Ali, prvi set je dobio sa 6:4, i to je bilo sve. Đoković se u naredna tri seta obrušio kao oluja na tamnoputog Francuza. Sevali su vineri, dijagonale, s novim rešenjima sa osnovne linije grabio je ka svom prvom grend slemu. Najzad, posle taj-brejka u četvrtoj deonici Nole je slavio konačnu pobedu od 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 i najavio blistavu karijeru koja će, nadamo se, trajati još godinama. Tad je Melburn postao srpski!

 ??  ?? Uspomena: Conga i Đoković
uoči finala
Uspomena: Conga i Đoković uoči finala

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia