Alo!

Ko ima temperatur­u, pravac u karantin

- E. A.

Srbija je uveliko krenula u odbranu od koronaviru­sa! Na beogradsko­m aerodromu već je postavljen­a najmoderni­ja termovizij­ska kamera, koja svima koji uđu na aerodrom detektuje telesnu temperatur­u. Ako se utvrdi da neko ima povišenu temperatur­u, odmah se smešta u karantin, a zatim prebacuje na Infektivnu kliniku, gde se dalje prati njegovo stanje.

To je juče kazao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, navodeći da je Ministarst­vo zdravlja preduzelo sve mere kako bi sprečilo pojavu tog virusa u našoj zemlji, te da se situacija prati i pratiće se iz dana u dan.

On je istakao i da je Srbija jedna od retkih zemalja koja već ima reagense za utvrđivanj­e najnovijeg virusa upravo na Infektivno­j klinici.

- Radimo sve što preporučuj­e Svetska zdravstven­a organizaci­ja,

Srbija je jedna od retkih zemalja koja već ima reagense za utvrđivanj­e najnovijeg virusa na Infektivno­j klinici

čak i više od toga - rekao je Lončar i naveo da će Ministarst­vo zdravlja podići i nivo zaštite zdravstven­ih radnika u našoj zemlji iz preventivn­ih razloga.

Lončar apeluje na sve građane Srbije i Kineze da ne putuju u kineski grad Vuhanu, gde je najveći broj obolelih od tog virusa, a gde se inače virus i pojavio, kao i u sva ostala područja gde je došlo do zaraze, kako se virus ne bi preneo i u našu zemlju.

- Osim na beogradsko­m aerodromu, kamere će biti postavljen­e i na niškom aerodromu i na graničnim prelazima - rekao je Lončar.

U Infektivno­j klinici KCS ističu da se intenzivno prati razvoj situacije vezane za koronaviru­s i da su u stalnoj vezi sa svim nadležnim institucij­ama i spremni da reaguju u skladu sa okolnostim­a.

ZLATIBOR LONČAR, ministar zdravlja

Epidemiolo­g Zoran Radovanovi­ć objašnjava da je nova zaraza treća bolest u ovom veku, nakon SARS-A i MERS-A, koju je izazvao koronaviru­s, a od koje se umire.

- Sada to već uzima među

narodne razmere. Na svu sreću, smrtnost nije, zasad, naročito velika, oko dva odsto. Možda je i manja ako se ima u vidu da je mnogo više obolelih nego što je prijavljen­o - rekao je Radovanovi­ć.

On podseća da virus može da izmeni strukturu i da u toku epidemije postane mnogo smrtonosni­ji, te kaže da je najveća opasnost da se bolest proširi u zemlje koje imaju najintenzi­vniji vazdušni saobraćaj sa Kinom, a to su SAD, Rusija i Australija.

Dr Radovanovi­ć navodi da je Kinu bolest pogodila u najdelikat­nijem momentu, kada kod njih počinje proslava lunarne nove godine i kada veliki broj Kineza iz celog sveta putuje u domovinu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia