Alo!

Pokolj prasiaea i jagnjiaea zbog državnih službenika

Građane Srbije mašćenje brkova državnih funkcioner­a, poslanika i ministara ove godine koštaće tričavih 40.000 evra. Ovu sumu poreski obveznici daće samo za nabavku svežeg mesa

- M. KERANOVIĆ

Za potrebe ishrane ministara, poslanika i drugih državnih funkcioner­a naručeno 116 prasadi sa glavama, 226 celih jagnjadi i tri i po tone teletine!

Dok narod bude jeo buđav ’lebac, poslanici, ministri i drugi državni funkcioner­i daviće se u prasetini, jagnjetini i teletini. Samo za njihove potrebe biće nabavljeno 116 prasića i 226 jagnjadi, kao i 3,52 tone telećeg mesa. Za sve to iz državne kase biće izdvojeno 4,6 miliona dinara. Drugim rečima, taj krkanluk građane Srbije koštaće blizu 40.000 evra.

Uprava za zajedničke poslove republički­h organa nedavno je, kao i ranijih godina, raspisala tender za nabavku svežeg mladog mesa, i to prasećeg, jagnjećeg i telećeg.

Za potrebe glavonja biće obezbeđeno 1,75 tona prasetine, tačnije celih prasića, sa glavom. Ako računamo da jedno prasence ima 15 kilograma, to znači da će na aderese gde najčešće svraćaju političari i državni funkcioner­i stići oko 116 prasića. Međutim, naši političari ipak više vole jagnjetinu, zbog čega se nabavlja skoro dvaput više jagnjića nego prasića. Tačnije 3.400 kilograma je količina celih jagnjića sa glavom bez iznutrica koja se navodi u konkursnoj dokumentac­iji. Ako opet računamo da svako ima bar 15 kilograma, eto 226 usmrćenih jagnjića.

Osim prasećeg i jagnjećeg pečenja, krkaće se i teletina, koju građani sebi priušte jednom, a mnogi nijednom godišnje, jer je toliko skupa, da se za kilogram teletine može kupiti dvaput više drugog mesa poput piletine i svinjetine.

Međutim, da poslanike, ministre i druge državne funkcioner­e baš zabole i za građane i za cene, ukazuje da će se gušiti krkajući tone teletine. Tačnije, njihove guzice biće podmirene sa ukupno 3.520 kilograma telećih polutki, telećeg mesa bez kostiju, kao i plećki i kotleta.

Sve zajedno, narod će to koštati, kako stoji u planu javnih nabavki za ovu godinu, 4,6 miliona dinara, što je blizu 40.000 evra.

Naši političari ipak više vole jagnjetinu nego prasetinu, zbog čega se nabavlja gotovo dvaput više jagnjadi nego prasića

Osim prasećeg i jagnjećeg pečenja, krkaće se i teletina, koju građani sebi priušte jednom, a mnogi nijednom godišnje

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia