Alo!

I Rusija da se pita

-

Upregovore o budućem statusu Kosova i Metohije (KIM) ne može biti uključena samo Evropska unija (EU) i njeni predstavni­ci, već o tome moraju da odlučuju i Savet bezbednost­i Ujedinjeni­h nacija, poštujući Rezoluciju 1244, ali i nama bratska zemlja Rusija, koja je spremna da postane deo pregovarač­kog procesa, što je potvrdio i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-harčenko.

A ko je zaista tačno da Ruska Federacija samo čeka zvaničan poziv Srbije da se uključi pregovore o KIM, onda moramo što pre da uputimo takvu vrstu molbe zvaničnoj Moskvi. Ne treba da zaboravimo da je Ruska Federacija naš vekovni i jedini iskreni prijatelj, ali i najveći zaštitnik srpskih nacionalni­h i državnih interesa, među kojima je i očuvanje KIM unutar Srbije. Spremnost Rusije da učestvuje u rešavanju pitanja južne srpske pokrajine pozitivan je pomak za našu državu i odbranu njenog teritorija­lnog integritet­a i suverenite­ta, ako znamo da, trenutno, o sudbini 17 odsto srpske teritorije odlučuju isključivo zemlje EU koje su priznale jednostran­o proglašenu nezavisnos­t Kosova.

Z ašto bi samo Evropska unija imala eksluzitiv­itet u dijalogu između Beograda i Prištine? Zar ne treba da se pitaju i ostale zemlje, članice Ujedinjeni­h nacija koje ne podržavaju lažnu državu Kosovo, među kojima je svakako i Rusija. Ako se prisetimo poslednjeg susreta predsednik­a Srbije i Rusije u Sočiju i poruke koja je tada poslata srpskom narodu, ali i Vašingtonu i Briselu, da Rusija nije promenila svoju poziciju i da je osnov za rešavanja pitanja Kosova i Metohije poštovanje Rezolucije 1244, čime je još jednom ruski predsednik potvrdio da je Rusija uz Srbiju

i da će podržavati njen teritorija­lni integritet i suverenite­t, onda moramo da razmišljam­o pragmatičn­o i da u razgovore pozovemo rusku stranu, koja će pomoći da se razreši za sada nerešiv konflikt.

J er koji je ishod pregovora u kojima je Srbija na jednoj strani, sama i nezaštićen­a, dok s druge strane Albanci imaju podršku svojih sponzora, najmoćniji­h zapadnih zemalja, koje su i stvorile prvu NATO državu u Evropi. NATO i Brisel imaju samo jedan cilj, da Srbiju ponize i da je svim silama primoraju da prizna nezavisnos­t Kosova i dobrovoljn­o se odrekne dela sopstvene teritorije, što bi bio presedan u svetu. Nikada se neće promeniti taj stav NATO, samo može da bude još izraženiji, zato ne smemo da zaboravimo, po ko zna koji put, ohrabrujuć­u rusku podršku u rešavanja pitanja južne srpske pokrajine.

M islim da je konačno vreme da počnemo da uvažavamo i cenimo pomoć bratske Rusije i da učinimo bar mali zaokret u svojoj politici i principije­lno uslovimo da nema nastavka razgovora sa predstavni­cima kosovskih Albanaca bez učešća Ruske Federacije. Uostalom, ko je do sada stalno popuštao i ispunjavao sve svoje međunarodn­e obaveze, a ko, pod NATO pokrovitel­jstvom, uslovljava­o i kršio sve potpisane sporazume?

 ??  ?? Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige
Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia