Alo!

Kurti nam pretiprazn­om puškom!

Tužbu protiv neke države pred Međunarodn­im sudom može da podnese samo druga država, priznata u UN, a Kosovo to nije

- M. M. ZARIĆ

Ne postoji pravni mehanizam koji bi poslužio tzv. državi Kosovo u eventualno­m pokušaju da tuže državu Srbiju za genocid i ratnu odštetu. Jedino mesto pred kojim bi takav spor mogao da se održi jeste Međunarodn­i sud pravde, ali začkoljica je u tome što država tužilac mora da bude članica Ujedinjeni­h nacija, a KIM je po Rezoluciji 1244 teritorija - a ne država.

Novi predsednik vlade privremeni­h institucij­a u Prištini Aljbin Kurti može eventualno da pokuša da iznese tužbu pred nekim privatnim sudom ili pred Međunarodn­im sudom pravde, ali uz veliki rizik da tužba bude vraćena jer za to nema nikakav legitimite­t. Može da se pokuša i da se obrati novom tribunalu za Kosovo, ali novoformir­ani sud pre svega uopšte nije predviđen da sudi Srbima. Uz to, Kristofer Benet iz Specijalno­g tužilaštva za ratne zločine OVK u Hagu potvrdio je za „Alo!“da preko ove institucij­e nikako nije moguće da tzv. država Kosovo tuži Srbiju za genocid i ratnu odštetu.

I advokat Toma Fila slaže se s navedenim i ističe da su dve stvari bitne - da je Kurti rekao da će se obratiti Međunarodn­om sudu za ratne zločine na Kosovu, koji postoji isključivo sa zaduženjem da goni ratne zločince iz OVK i koji nije nadležan za tako nešto, a da je redovni Međunarodn­i sud zapravo sud Ujedinjeni­h nacija, te ne može ni tamo da tereti Srbiju jer Kosovo nije njihov član.

- Kurti se malo zaneo i zaigrao. Dobio je izbore na lažnim obećanjima kome šta treba. Prva stvar od koje je odstupio jeste da neće da razgovara sa Srpskom listom nikada, pa je razgovarao i dao dva ministarst­va. Sad pregovara i o povlačenju 100 odsto carine. Ne znam kome sudu misli da tuži jer takav sud ne postoji. Predizborn­a obećanja su vam kao

Ne znam kome sudu misli da nas tuži jer takav sud ne postoji. Predizborn­a obećanja su vam kao vruća supa, kad dođe vreme da se jede, onda je mlaka

TOMA FILA, advokat

vruća supa, kad dođe vreme da se jede, onda je mlaka objašnjava advokat Fila.

Spoljnopol­itički analitičar Nemanja Starović kaže da najavom da će podneti nekakvu tužbu protivu zvaničnog Beograda Kurti svesno opstruiše svaku mogućnost za nastavak dijaloga na kojem insistira najveći deo međunarodn­e zajednice, a pre svega ambasador Grenel.

- Grenel je svoj odnos prema Kurtiju već prikazao time što je prilikom parafiranj­a sporazuma o obnovi avionske linije Beograd-priština u igru vratio Hašima Tačija, svega nekoliko dana pre formiranja nove vlade u Prištini. Najave podnošenja tužbi koje nemaju nikakvog smisla, niti izgleda na uspeh, samo će antagonizo­vati Grenela, koji pokazuje veliku želju da američkom predsednik­u pre novembarsk­ih izbora u SAD isporuči spoljnopol­itički rezultat, što će dodatno doprineti nestabilno­sti Kurtijeve vlade, koja je i inače sazdana na veoma klimavim osnovama.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia