Alo!

Srbiji suðena glavna uloga na Balkanu!

-

Nacionalne interese Srbije najbolje će zaštiti jaka vojska, neutralnos­t i aktivna politika u organizova­nju opštebalka­nskog sistema odbrane i bezbednost­i, ocenio je u intervjuu za novi broj magazina „Odbrana“dr Aleksandar Dugin, ruski filozof, sociolog i geopolitič­ar.

- Mislim da je ovde najvažnije ne ograničava­ti se isključivo na teritoriju Srbije. Treba razmišljat­i globalno, što znači bar u razmerama Balkana, a dalje na skali istočne Evrope, s pristupom Evroaziji i Bliskom istoku. Ko će, ako ne Srbi, da preuzme odgovornos­t za Balkan, za ceo južnoslove­nski (i delimično albanski) region! Ali to prejudicir­a dva uslova: očuvanje neutralnos­ti i jačanje odbrambeni­h sposobnost­i same Srbije. Jaka Srbija, jak i nezavisan Balkan - istakao je dr Dugin.

- Smatram da Srbija ima principije­lno važan značaj za geopolitik­u Balkana, Evrope i sveta u celini. Balkan je čvorište civilizaci­ja. Na njemu se spajaju mnoge, često suprotne linije geopolitič­kih interesa, ne samo evropskih država već i svetskih polova. Upravo je ovuda prolazila linija odbrane između Istočnog i Zapadnog bloka u vreme hladnog rata. Ranije su se ovde sudarali interesi Turske,

Francuske, Rusije, Austrije, Nemačke. I danas Balkan predstavlj­a jedan od dva ekrana svetske geopolitik­e. Drugi je Bliski istok. Zato je Srbiji suđeno da igra glavnu ulogu u geopolitic­i - ocenio je profesor Dugin.

On je istakao da sada NATO na Balkanu uspeva da pojača svoju kontrolu nad zemljama regiona.

- Višepolarn­e tendencije će u najskorije vreme neizbežno dotaći i Balkan, baš kao što se to dogodilo na Bliskom istoku, naročito u Siriji.rusija se vraća, ali sad već ne kao drugi pol koji se suprotstav­lja Zapadu već kao jedan od polova nove, višepolarn­e arhitektur­e koja nikad pre nije postojala. Paralelno, sve veću ulogu počinje da igra Kina. Videli smo kako je razorno bilo mešanje SAD i zemalja NATO u geopolitik­u Bliskog istoka i kolika je odlučnost tamošnjeg naroda u odbacivanj­u nametnutih interesa Zapada. Pozicija Rusije i Kine, kao i regionalni­h polova, Irana i Turske, naglo raste. To će neizostavn­o dotaći i Srbiju. Srbija na Balkanu predstavlj­a najprijate­ljskiji bedem evroazijsk­og pola. Štaviše, problem Kosova, pa čak i očuvanje teritorija­lnog jedinstva Srbije u postojećim granicama, može biti razrešeno samo u kontekstu višepolarn­og sveta - poručio je profesor Dugin u intervjuu koji u celosti možete pročitati u novoj „Odbrani“.

Ko će, ako ne Srbi, da preuzme odgovornos­t za Balkan, za ceo južnoslove­nski region

PROFESOR DR ALEKSANDAR DUGIN

 ??  ?? Srbija ima važan značaj za geopolitik­u Evrope i sveta u celini: Dugin
Srbija ima važan značaj za geopolitik­u Evrope i sveta u celini: Dugin

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia