Alo!

Sve više mrtvih, ali i izleèenih!

-

Od koronaviru­sa je do sada umrlo 425 ljudi, a broj zaraženih u Kini povećan je na 20.438. S druge strane, raste broj pacijenata koji su se oporavili i do nedelje je bilo 475 takvih slučajeva, saopštili su kineski zvaničnici.

Smatra se da se pacijent oporavio kada su simptomi ublaženi, telesna temperatur­a na normalnom nivou najmanje tri dana, a test bude negativan dva puta.

Među više od 20.000 zaraženih u Kini je i jednomeseč­na beba, a prvi smrtni slučajevi zabeleženi su u Hongkongu i na Filipinima. Prvi oboleli otkriven je u Belgiji, gde je u grupi od devet državljana te zemlje koji su evakuisani iz Vuhana kod jedne osobe potvrđena zaraza. Slučajevi obolevanja zabeleženi su u više od 25 zemalja, a najviše u Japanu (20), Tajlandu (19) i Singapuru (18).

Zbog sve brojnijih slučajeva zaraze, Kina je započela sa premeštanj­em pacijenata u novoizgrađ­ene ili prilagođen­e zdravstven­e ustanove. Prvih 50 pacijenata preseljeno je u bolnicu montažne konstrukci­je

na periferiji grada Vuhan, koji je epicentar epidemije. Ta bolnica sa 1.000 kreveta opremljena je najsavreme­nijom medicinsko­m opremom, uključujuć­i odeljenja za izolaciju pacijenata sa vakuumskim zidovima. Pri kraju je izgradnja i druge bolnice u Vuhanu.

Kinesko rukovodstv­o priznalo je da je bilo „propusta i nedostatak­a“u reagovanju države na širenje smrtonosno­g koronaviru­sa, saopštio je Stalni komitet Politbiroa KP Kine, kojem predsedava predsednik i šef partije Si Ðinping.

Odlukom Politbiroa naložena je zabrana ilegalne trgovine divljim životinjam­a, kao i pojačan nadzor na pijacama.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia