Alo!

Srpsko dete u NDH je uvek bilo na nišanu

- (KRAJ)

Ustaše su od prvog dana sprovodile doktrinu novoformir­ane NDH da trećinu Srba treba ubiti, trećinu proterati, a trećinu pokatoliči­ti. Dušan Aleksić, agronom i doktor tehničkih nauka iz sela Gornje u opštini Prijedor, seća se prvih srpskih otpora i letnjih dana te 1941, kada je kao četvorogod­išnji dečak gledao kako Srbi u njegovom mestu organizuju ustanak i kako ustaški napadi na njegovo selo postaju sve jači i češći.

U godinu dana borbe i zbegova prošla je jesen i teška zima, sve do juna 1942, kada je nastupila Treća ofanziva. Partizani uspeli da sprovedu 15.000 civila kroz nemački obruč, ali je 80.000 Srba, koji su u panici bežali kroz šume, ostalo zarobljeno.

- Nas je bilo oko desetak porodica i naše majke su odlučile da, ako će da nas pobiju, svi ginemo zajedno. Deda se odvojio da popuši cigaretu, ali nije prošlo mnogo i ustaše su mu pucale u slepoočnic­u. Nas su zarobili Nemci. Sestra i ja smo vrištali od straha da će nas pobiti, ali su nas samo poterali prema reci Mlječnici i njivama, gde je bilo već mnogo pohvatanog sveta. Tu su nas predali ustašama i usmerili ka Jasenovcu.

Narod se kretao teško i sporo, neki su nosili decu, neki zavežljaje… Malo starija dečica išla su u koloni bosa. Bila je noć kad su ih skelom prevezli preko Save u Jasenovac.

- Kapija je bila strašna i sablasna. Unutra ništa nismo videli osim žice. Prenoćili smo na zemlji. Ujutru smo shvatili da su oko nas 1.000 doterali s Kozare. Razvrstava­li su nas. Starijeg brata majka je obukla u haljinu i vezala mu maramu, tako je ostao s nama. Na toj poljani u ostali smo tri nedelje. Bio je to neopisiv užas. Svet je masovno umirao. Mala deca, starci, oboleli, prehlađeni još na Kozari...

Neke nisu ni uvodili u logor, već su ih ubijali odmah na ulazu. Dušan se seća kako su izvesnog Šorgu Marka sa dva sina upucali na ulazu i dok su još davali znakove života bacili na kola sa mrtvima i odvezli. Nakon tri nedelje popisali su ljude iz sela Jelovac i potrpali u stočne vagone.

- U vagonima je bilo strašno. Zatvore vas i nema izlaska. Pa smo nuždu vršili unutra. Kada se voz zaustavio, nismo više bili u Jasenovcu već u opštini Rajić. Sproveli su nas kroz selo Borovac sa naredbom da nas meštani rasporede po kućama.

Dušanovu majku i četvoro dece doveli su u kuću Pejina Ljiljaka, u kojoj je živeo sa ženom i oženjenim sinom Đurom i dvoje unuka. Živeli su u

„Bili smo izloženi tom stravičnom zločinu samo zato što smo pravoslavc­i. Da sam kojim slučajem bio katolik ili musliman, meni u vreme NDH ne bi falila ni dlaka s glave“

dve prostorije. Kata je bila Čehinja, katolkinja, ali fenomenaln­a žena koja je imala dušu. Dušan je se seća sa setom.

- Skrivala je hranu od svog unuka da bi meni dala. E, koliko je baka Kata pljuvala po Paveliću. Muž joj je bio Srbin. Spavali smo u štali jer nije bilo mesta u kući. Tu smo ostali tri meseca.

Dušan se spasao zahvaljuju­ći izvesnom Marku Drči, koga su meštani prozvali ustašom jer je pobegao u Prijedor čim se zaratilo. Baš on je doneo odobrenje nemačke uprave da Jelovčani mogu kući.

- Marko nam je dao sve papire za put i otišao po druge u Pakrac. Samo što je i njih izvukao, prijedorsk­i muslimani su ga presreli i ubili. Mi smo kući stigli dobro i zatekli smo mog oca. Ustaše su do kraja rata i dalje ubijale bez nekog reda, a dolazili su i muslimani da pljačkaju šta god je moglo da se uzme.

Gazdin sin došao im je u posetu 1949. i ispričao da su svega 11 dana pošto su se spasli iz Borovca došle ustaše i preostale logoraše vratile u Jasenovac i pobile. Srbi su bili poslati da neko vreme provedu van logora jer ustaše nisu bile u mogućnosti da ih pobiju na hiljade odjednom.

- Bili smo izloženi tom stravičnom zločinu samo zato što smo pravoslavc­i. Da sam kojim slučajem bio katolik ili musliman, meni u vreme NDH ne bi falila ni dlaka sa glave. Ovako sam, kao srpsko dete, uvek bio na nišanu. Eto, preživeo sam, ali mnogi moji vršnjaci, pa i mlađi i manji od mene - nisu.

 ??  ?? Srbe iz Jasenovca privremeno su slali van logora jer ustaše nisu postizale sve da pobiju
Srbe iz Jasenovca privremeno su slali van logora jer ustaše nisu postizale sve da pobiju
 ??  ?? Dušan Aleksić, preživeo Jasenovac sa četiri godine
Dušan Aleksić, preživeo Jasenovac sa četiri godine
 ??  ?? Maks Luburić, upravnik logora
Jasenovac
Maks Luburić, upravnik logora Jasenovac
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia