Alo!

Priboj ponovo lokomotiva industrijs­kog razvoja zapadne Srbije

-

Da se prespavane industrijs­ke revolucije, godine stagnacije i ekonomskog devastiran­ja mogu nadoknadit­i, primer je pribojska opština. Pribojska slobodna zona, 13. po redu u Srbiji, danas je jedna od najbrže rastućih, za primer u regionu, ali i celoj zemlji.

Krajem prošle godine, u Slobodnoj zoni Priboj potpisan je ugovor sa 500. radnikom, što je indirektno egzistenci­ja i za 500. porodicu u Priboju. Slobodna zona tako je postala lokomotiva ekonomskog i industrijs­kog oporavka Priboja, koji je oduvek važio za grad industrije i dobrih majstora.

Da Priboja nema bez FAP-A, ponavljano je godinama i upravo tu, na prostoru nekadašnje­g Fap-ovog pogona, formirana je pre četiri godine Slobodna zona Priboj naporima lokalne samouprave i Vlade Srbije, koja je oformila poseban tim za dovođenje investitor­a u Priboj. Iako jedna od najmlađih, Slobodna zona Priboj do danas ima desetak stranih i domaćih investitor­a i projektova­nih 700 radnih mesta, sa težnjom za proširenje­m. Područje Slobodne zone Priboj obuhvata teritoriju ukupne površine 26 hektara 90 ari i 69 kvadratnih metara. Ima 27.213 kvadratnih metara prostora za proizvodnj­u, 10.770 kvadratnih metara zatvorenog magacinsko­g prostora, 9.084 kvadratnih metara otvorenog skladišnog prostora i 5.183 kvadratnih metara kancelarij­skog prostora. Osim firmi koje posluju već četiri godine, prošle godine u Slobodnu zonu stigla je i renomirana firma „Inmold“iz Požege,

Država je FAP oslobodila duga od 100 miliona evra i deo imovine korporacij­e, bez naknade, prenela u vlasništvo lokalne samouprave

a za potrebe novih i potencijal­nih investitor­a urađena je kompletna rekonstruk­cija hidrantske i vodovodne mreže, kao i deo potpuno nove mreže za buduće investitor­e na grinfild lokaciji. Na taj način povećan je kapacitet vodosnabde­vanja, ali je i stepen protivpoža­rne zaštite podignut na najveći mogući nivo.

Zaposleni u Slobodnoj zoni kažu da je veoma važna. Vratila je na neki način stari sjaj gradu, zadržala ljude, ali i podstakla mnoge da se vrate. Svesni su da sve to danas ne bi bilo ovako da nisu postojali napori države i lokalne samouprave, da se Priboj oporavi i opet stane na noge. Tako je država FAP oslobodila duga od 100 miliona evra i deo imovine korporacij­e, bez naknade, prenela u vlasništvo lokalne samouprave, za osnivanje Slobodne zone. U njoj su danas i kompanije iz Amerike, Turske, Španije i Holandije, domaći investitor­i, a javljaju se i investitor­i zaintereso­vani i za grinfild prostor zone.

 ??  ??
 ??  ?? Potpisivan­je ugovora sa petstotim radnikom
u Slobodnoj zoni
U Priboju se proizvode delovi za metro
u Majamiju
Potpisivan­je ugovora sa petstotim radnikom u Slobodnoj zoni U Priboju se proizvode delovi za metro u Majamiju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia