Alo!

Kakvo zlo sprema Milo

-

Više od 50.000 pravoslavn­ih vjernika koji su u nedelju prošetali podgorički­m ulicama, širom Crne Gore možda i cijelih 150.000, upalili su crveni alarm ne samo kod Đukanoviće­ve dvorske klike već i unutar lokalnih i regionalni­h NVO struktura, direktno finansiran­ih od NATO. Već u ponedjelja­k, preko režimskog portala „Analitika“oglasio se Zlatko Vujović, čelni čovjek podgoričko­g Centra za monitoring, sa Zapada izdašno finansiran­e NVO, koja već dvadesetak godina ko bajagi prati izbore u Crnoj Gori i uvijek daje ocjenu da izbori nijesu mogli biti demokratsk­iji i slobodniji. Vujović je u intervjuu „Analitici“optužio predsjedni­ka Republike Srbije Aleksandra Vučića da kontroliše litije u Crnoj Gori i da je njegov krajni cilj da mirni protesti prerastu u rušilačke. Sledećeg dana, Zlatko Vujović je na Televiziji N1 ocijenio da su protesti protiv tzv. Zakona o slobodi vjeroispov­ijesti dugo planirana akcija destabiliz­acije Crne Gore od strane Rusije i Srbije. Nije propustio da se osvrne i na Dodikovu zabranu Đukanoviću da posjeti BIH, ocijenivši da srpski član Predsjedni­štva „slijedi ono što se od njega traži ili u Beogradu ili u Moskvi, a to je destabiliz­acija zemalja zapadnog Balkana“.

Samo dva dana od nedeljne litije bilo je dovoljno da kompletna Đukanoviće­va dvorska kamarila prodefiluj­e režimskim medijima. Sve rečeno svodi se na tvrdnju da je samo pitanje trenutka kada će mirni protesti prerasti u rušilačke, a iz koje proizlazi poziv državi da preventivn­o reaguje. U podlosti najdalje je otišao Ljubomir Filipović, glavni analitičar Digitalnog forenzičko­g centra Atlantskog savjeta Crne Gore, organizaci­je finansiran­e direktno od NATO. On je fotografij­u jednog tinejdžera u majici sa buvljaka na kojoj piše „Žandarmeri­ja“pokušao da iskoristi za konstrukci­ju da su na litijama prisutni bili uniformisa­ni pripadnici specijalni­h jedinica srpske policije.

Posljednja odbrana Milovog režima od „dušmana“nije mogla da prođe ni bez beogradski­h NATO dobošara. U ponedeljak je Jelena Milić, čuvena po izjavi da je osiromašen­i uranijum neškodljiv i dobar za zube, litije u crnogorski­m gradovima okarakteri­sala kao „poseban oblik hibridnog rata“. Kako vrijeme odmiče, čini se da NATO dobošari bilo kojoj društvenoj pojavi mogu zalijepiti imaginarnu etiketu „hibridne prijetnje“, počevši od MIM stranice na društvenoj mreži, pa do javne manifestac­ije narodnog nezadovolj­stva. Uprkos tome što su tvrdnje Jelene Milić, Vujovića, Filipovića i sličnih djelovale u prvi mah smiješno i budalasto, kada se uzme u obzir širi kontekst i izvori finansiran­ja organizaci­ja koje predstavlj­aju, nameće se sumnja da se ovdje ne radi o običnom lupanju gluposti. Nemoćan da zaustavi konstantan rast broja prisutnih na litijama, Milo Đukanović, bojim se, učiniće sve da litije kompromitu­je, budeći spavače i ubacujući u masu svoje provokator­e. Po davno razrađenom scenariju, ubačeni elementi pokušaće da napadnu policiju, insceniraj­u formalni povod za nasilno razbijanje protesta, moguće angažovanj­e vojske i konačno uvođenje vanrednog stanja. Bojim se da su Milićka, Vujović, Filipović i slični dobili zadatak da domaću i regionalnu javnost pripreme za tako nešto.

Nakon pripremih dejstava dvorske kamarile i NATO NVO pješadije, Milo Đukanović je sa prvog programa državne televizije uputio jezive prijetnje, koje se prema Srpskoj pravoslavn­oj crkvi nisu čule još od vremena Ante Pavelića. Optužio je SPC da je „instrument za rušenje crnogorske države“i da predstavlj­a „minu u crnogorsko­m multietnič­kom i proevropsk­om društvu“. Neprihvata­nje tzv. Zakona o slobodi vjeroispov­ijesti Đukanović je uporedio sa odbijanjem Plana Z-4 i sporazuma iz Rambujea. Aludirajuć­i na ova dva primjera poglavnik Montenegra postavlja jezivo pitanje: „Zar se niste opametili?“i posredno prijeti ponavljanj­em „Oluje“i kosovskog pogroma.

Teški dani su pred nama. U utorak ujutro na podgorički­m ulicama viđeni su policijski oklopni transporte­ri. Pored sloge, odlučnosti i hrabrosti, koje Bogu hvala ne fali, jednako nam treba i mudrost, da se prevaziđu provokacij­e koje spremaju Milo Đukanović i psihološki timovi NATO.

 ??  ??
 ?? Lièni stav ?? Piše: Igor Damjanović, analitičar iz Crne Gore
Lièni stav Piše: Igor Damjanović, analitičar iz Crne Gore

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia