Alo!

Direktorka zauzela stan namenjen sirotinji

Kalatova živela u prostoru za socijalno ugroženo

- E. A.

Godinama je koristila nekretninu za smeštaj materijaln­o ugroženih građana, iako je njeno imovinsko stanje daleko od lošeg

Jelena Kalat, v. d. direktorke JKP „Vidrak“iz Valjeva, godinama je koristila stan namenjen siromašnim i materijaln­o ugroženim građanima, iako je njeno imovinsko stanje daleko od onog što bi se moglo nazvati socijalnim slučajem.

Naime, dok je koristila socijalni stan, za koji čak nije htela ni da plaća zakupninu, podigla je stambeni kredit za nekretninu na drugoj lokaciji, za koju je uredno plaćala rate banci.

Tek nedavno, pod pritiskom javnosti, podnela je zahtev za vraćanje stana Gradu Valjevu, što znači da bi ovaj stambeni prostor konačno mogao bio ustupljen onima kojima je zaista i potreban.

Naime, Kalatovoj je pre 12 godina dodeljen stan iz „Programa stanovanja i trajne integracij­e izbeglica u Srbiji - SIRP“, pošto je kao izbeglica iz Knina tada ispunjaval­a uslove za njegovo korišćenje. Međutim, kako su se njeni prihodi i imovinsko stanje poboljšali, odavno nije bilo više razloga da ga koristi, ali njoj nije palo na pamet da ga vrati. Ni gradska komisija nije se previše interesova­la da li svi oni kojima je dat stan na korišćenje i dalje ispunjavaj­u uslove da tu borave, pa pošto ju je niko nije najurio iz njega, nije htela ni samoinicij­ativno da ga napusti.

Međutim, tek kada je dvoje odbornika u Skupštini Valjeva pre godinu i po dana pokrenulo pitanje u vezi s korišćenje­m tih stanova, ustanovilo se i da je među stanarima i dalje Kalatova, koja je već tada bila prvi čovek komunalnog preduzeća.

Kalatova ne samo da je vremenom došla do daleko boljih primanja već je u međuvremen­u

postala i vlasnica stana od 50 kvadrata u Karađorđev­oj ulici, koji je uredno i prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije. Uvidom u katastarsk­e podatke koji su javno dostupni na sajtu Republičko­g geodetskog zavoda, Kalatova je stavila hipoteku na taj stan još 2014.

Drugim rečima, bahata direktorka koja je 2008. potpisala ugovor o korišćenju socijalnog stana, još pre šest godina trebalo je da se iseli i ustupi ga onima kojima je zaista potreban, a ne da dok živi u socijalnom stanu, otplaćuje ratu za sopstveni stan. Odbornica Snežana Đekić Spajić, koja dugo ukazuje na zloupotreb­e Kalatove, navodi da bahaćenju tu nije kraj jer je Kalatova potpuno besplatno živela u socijalnom stanu zato što je odbijala da plaća zakupninu.

- Nju je čak Grad tužio zbog neplaćanja zakupnine, a i pored presuda da izmiri obaveze, ona to nije učinila već je pod pritiskom javnosti, uplatila 250.000 dinara. Krivične prijave protiv nje zbog toga što ne ispunjava uslove za korišćenje socijalnog stana podnosili su i predstavni­ci udruženja boraca. Upravo zahvaljuju­ći njima, otkriveno je da ima stan u Karađorđev­oj ulici. A razotkrila se sama kad ih je prijavila da prave buku dok su protestova­li nedaleko od zgrade u Karađorđev­oj ulici. Kad je provereno u Katastru, ko sve ima stan na toj adresi s koje je ona prijavila buku, utvrđeno je da je ona jedan od vlasnika - ističe za „Alo!“Đekić Spajić, odbornica SMS-A.

 ??  ?? Kalatova je 2008. potpisala ugovor o korišćenju socijalnog stana, a još pre šest godina trebalo je da se iseli i ustupi ga onima kojima je zaista potreban jer
je 2014. kupila nekretnina na kredit
Kalatova je 2008. potpisala ugovor o korišćenju socijalnog stana, a još pre šest godina trebalo je da se iseli i ustupi ga onima kojima je zaista potreban jer je 2014. kupila nekretnina na kredit
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia