Alo!

Milion migranata ide preko Srbije!

Zbog poslednjih sukoba u Siriji i Libiji najavljen novi talas azilanata Učestali incidenti od Lezbosa do Kelebije zabrinuli su sve zemlje koje se nalaze na putu izbeglica

-

Incident za incidentom! Nakon nedavnog probijanja ograde na granici između Mađarske i Srbije, pre dva dana grupa od nekoliko stotina migranata blokirala je prelaz na Kelebiji, zahtevajuć­i da ih puste da nastave put prema Nemačkoj.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je grupa od 320 migranata izmanipuli­sana i da zapravo, kaže, oni i ne znaju zašto su došli.

„Neke nevladine organizaci­je su im pokazivale slike autobusa koji prolaze kroz ovaj granični prelaz, gde ih svi veselo dočekuju. Oni ne znaju zašto su došli“, istakao je Vulin, dodavši da Srbija neće dozvoliti da je neko svađa sa susedima ili čini nešto što je protivzako­nito“.

Darko Obradović, generalni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodn­u bezbednost u Beogradu, za naš list navodi da treba očekivati novi migrantski talas ako se nastavi kriza u Libiji i Siriji.

- Prema najnovijim procenama, zbog poslednjih sukoba u Siriji, svoje domove napustilo je oko 300.000 do, prema nekim izveštajim­a, milion ljudi. Pitanje je koliko će Turska biti tolerantna da zadržava te ljude (prim. aut. u Turskoj je sada smešteno oko četiri miliona migranata) i tu je sada EU na potezu. Srbija se sve ove godine uspešno nosila s ovim izazovom, ali očigledno da ova nova kriza zahteva i veću međunarodn­u pomoć. Videli smo sukobe na Lezbosu i šta se sve tu dešava. Migrante treba staviti pod kontrolu, odnosno da bez validnih papira o azilu i ako nisu prošli kroz provere naših službi, ne mogu slobodno da šetaju zemljom. Srbija svoje poteze mora da koordinira pre svega sa Grčkom, koja je prva na udaru, te da ne poduzima unilateral­ne mere - navodi Obradović i dodaje da podržava stav ministra Vulina da ne možemo dozvoliti da nas ovakvi potezi migranata posvađaju sa susedima.

 ??  ?? Dramatične scene preksinoć na granici između Srbije i Mađarske
Dramatične scene preksinoć na granici između Srbije i Mađarske
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia