Alo!

Ujedinjenj­e Belgije i Holandije

REVOLUCIJA U FUDBALU Neobičan predlog sa zapada Evrope uskoro će biti realizovan

-

Ideja nije originalna, ali je zanimljiva. Holanđani i Belgijanci spremaju revoluciju! Fudbalski savezi tih zemalja ozbiljno razmišljaj­u o stvaranju nove lige koja bi spojila najjače klubove u jedinstven­u ligu!

Sve glasnije su priče da će te dve države uskoro napraviti

zajedničku ligu, u kojoj će se nadmetati 18 timova

To bi bila šesta najjača liga Evrope i dobili bi mnogo bolji kvalitet utakmica. Holanđani bi davali deset klubova, a Belgijanci osam. Naravno, to su sve idejna rešenja, a realizacij­a će potrajati.

Svojevreme­no su škotski velikani Seltik i Glazgov Rendžers želeli da igraju u Premijer ligi Engleske. Imali su dosta razloga za takvu ideju, pre svega materijaln­ih i sportskih, jer su bili toliko dominantni u Premijer ligi Škotske, da su ceh plaćali u evrokupovi­ma, iz kojih su brzo ispadali. Ideja je utihnula kada se Rendžers srozao zbog finansijsk­og kolapsa, ali nije daleko dan kada će ponovo pokušati. U prvom navratu, na put im je stao FS Škotske jasnim i razumnim objašnjenj­em. Postavili su pitanje ko bi gledao domaći šampionat bez dva velikana i kako bi recimo Kilmarnok, Harts ili Sent Miren punili stadione i ostvarival­i prihod ako ne bi imali utakmice protiv Seltika i Rendžersa?!

Ideja o zajedničko­j ligi ili povratku jugosloven­skim korenima odavno tinja na Balkanu, ali fudbal nije što i košarka. Naime, basketaši odavno igraju ABA ligu, u kojoj se povremeno pojave problemi poput aktuelnog sukoba na relaciji Crvene zvezde i Budućnosti. Fudbal je nešto drugo - bure baruta. Liga u kojoj bi učestvoval­i Crvena zvezda, Partizan, zagrebački Dinamo, Hajduk, Sarajevo, Željezniča­r, podgorička Budućnost... sjajna je i neizvodlji­va ideja. Samo zbog jednog razloga - navijača.

Niko ne bi mogao da garantuje bezbednost Srbima u Splitu, verovatno i obrnuto.

M. T.

 ??  ?? Fudbaleri Ajaksa i Briža postaće rivali iz iste lige
Fudbaleri Ajaksa i Briža postaće rivali iz iste lige
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia