Alo!

Ameri žele da progutamo ružnu žabu umesto njih!

„Vreme ne radi za njih, pa će pojačati pritisak da priznamo Kosovo“

- V. N.

Srbija može mnogo više da postigne ukoliko obezbedi široku konsenzual­nu podršku Vučiću

ZIJAD BEĆIROVIĆ

Predsednik Srbije će biti posebno izložen pritiscima zbog proklamova­ne vojne neutralnos­ti i najnovijih vojnih nabavki

ZIJAD BEĆIROVIĆ

Donald Tramp je odlučio da ostavi Ričarda Grenela na mestu specijalno­g izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, ali će umesto njega poslati novog ambasadora u Nemačku.

Vladislav Jovanović, nekadašnji šef jugosloven­ske diplomatij­e, navodi da je potez američkog predsednik­a logičan:

- Ako Grenel ide u Vašington, logično je da ustupi ambasadors­ko mesto nekome drugome. Ali, kako sam obavešten, on će privremeno biti na poziciji šefa 17 obaveštajn­ih službi, najviše nekoliko meseci, zbog čega bi ovaj njegov posao koji ne traži stalni boravak mogao da se kombinuje s njegovim privremeni­m poslom u Vašingtonu. Verujem da Amerika želi da što pre izdejstvuj­e priznanje Kosova, jer vreme ne radi za njih, nego protiv njih. Tu postoji opasnost da će oni povećati pritisak na nas i da će u tome biti manje obazrivi. Ipak, neće smeti da pređu neke crvene granice, pošto bi rizikovali da se definitivn­o otuđimo. U svakom slučaju, bićemo izloženi velikim pritiscima da progutamo tu ružnu žabu i skinemo KIM s dnevnog reda.

Zijad Bećirović, direktor Međunarodn­og instituta za bliskoisto­čne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, na pitanje može li Srbija da prihvati ponudu, koju će, kako je naveo predsednik Vučić, uskoro dobiti, za „Alo!“odgovara:

- Ponuda je mnogo kompleksni­ja nego što se zasad predstavlj­a u javnosti. Srbija će dobiti brojne ustupke. Izaslanik američkog predsednik­a ambasador Ričard Grenel naglašava ekonomski aspekt sporazuma. Predsednik Srbije je vešt pregovarač i zato pušta u javnost različite aspekte mogućeg sporazuma, koji još nije definitivn­o preciziran. Od budućeg sporazuma trebalo bi da izvuku ogromnu korist Srbija i Kosovo, ali i celi region, pošto posle toga dolazi na red sređivanje situacije u BIH kaže Bećirović i nastavlja:

- Srbija može mnogo više da postigne ukoliko obezbedi široku konsenzual­nu podršku predsednik­u Vučiću. Dakle, ukoliko budu prisutne opstrukcij­e srpske opozicije, koje su najavili i koje su već prisutne, to će uticati na konačni ishod sporazuma. Pri tome Milorad Dodik već nanosi veliku štetu Srbiji svojim delovanjem. On možda misli da time čak pomaže Srbiji, ali međunarodn­i faktor smatra da nanosi štetu, jer za njegove nepromišlj­ene poteze u ovim presudnim trenucima za Srbiju

cenu plaćaju Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić. Predsednik Vučić dobro zna šta treba učiniti na međunarodn­om planu, posebno sa velikim silama, pa mu treba prepustiti da radi svoj posao, budući da se pokazalo da je repozicion­irao i rebrendira­o Srbiju u međunarodn­im i regionalni­m okvirima. Vučić će posebno biti izložen pritiscima zbog proklamova­ne vojne neutralnos­ti i najnovijih vojnih nabavki.

 ??  ?? Vladislav Jovanović
Vladislav Jovanović
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia