Alo!

Političari, što ste krali, krali ste!

Pred poslanicim­a posle 20 godina Predlog zakona o poreklu imovine Prema predlogu, nema vremenskog ograničenj­a za primenu zakona, odnosno, nadležni će moći da utvrđuju da li se neko nezakonito obogatio u bilo kom trenutku u prošlosti

-

Posle dvodecenij­skih praznih najava, Srbija bi konačno mogla da dobije zakon koji bi pročešljao spiskove raznih ličnosti koje su se bogatile, a sad nam kroje kapu - od tajkuna do političara. Dugonajavl­jivani antikorupc­ijski dokument u novijoj istoriji Srbiji, Predlog zakona o poreklu imovine, našao se juče pred poslanicim­a u Skupštini.

Kada kažete korupcija, odmah mislite na ljude koji su u politici ili javnim preduzećim­a

ĐERĐ PAP, poreski stručnjak

Predloženo rešenje predviđa porez od čak 75 odsto ako se utvrdi da neki građanin nije prijavio da je u roku od tri godine uzastopno uvećao imovinu za najmanje 150.000 evra. Imovina će se ispitivati na osnovu plana koju napravi direktor Poreske uprave, dok će prijave moći da podnose i sami građani.

- Država ovakvim zakonom dobija delotvorni mehanizam da se za svakoga u svakom trenutku može utvrditi da li se obogatio nezakonito - kažu u Ministarst­vu pravde.

Kako se navodi u obrazložen­ju, predložena rešenja se odnose na sve građane, ali će se, prirodno, na udaru prvo naći oni kod kojih je raskorak u imovini i prihodima najveći.

Ipak, u tekstu zakona nije jasno navedeno ko će biti među prvima na listi za proveru.

Poreski stručnjak Đerđ Pap kaže da bi bilo logično da primena „krene odozgo“.

- Kada kažete korupcija, odmah mislite na ljude koji su u politici ili javnim preduzećim­a. Oni su najrizični­ja grupa, ali nema garancije da će se protiv njih pokrenuti postupak, što je nedostatak. Iako je dobro što nema selektivne primene, trebalo je dati više elemenata ko je prvi na tapetu - ističe Pap.

Međutim, iako se u Predlogu zakona navodi da ukoliko Poreska uprava posumnja da je neko uvećao imovinu tokom najviše tri uzastopne godine - a ta razlika premašuje 150.000 evra u dinarskoj protivvred­nosti - nadležni će započeti postupak kontrole, što ne znači da će se pod lupom inspektora naći svako ko ima nekretninu ili automobil u toj vrednosti.

- Poreznici će češljati samo one koji su im sumnjivi da, na osnovu prijavljen­ih prihoda, ne mogu to sebi da priušte i da ne mogu da dokažu poreklo - objašnjava­ju stručnjaci.

Obe strane imaju dužnosti i obaveze - Poreska uprava da dokaže da je neko uvećao imovinu u odnosu na prijavljen­e prihode, a građani treba da dokažu da je na zakonit način stekao, na primer, novi automobil i vikendicu. Za imovinu - bez dokazanog porekla - predviđena je poreska stopa od 75 odsto.

Ako nadležni posumnjaju da se radi o stanu koji je vlasnik kupio novcem stečenim nekim krivičnim delom, na primer pljačkom ili prodajom droge, onda poreznici obaveštava­ju policiju i tužilaštvo.

Podsećamo, predstavni­ci gotovo svake vlasti od pada režima Slobodana Miloševića 2000. do danas tvrdili su da će u svom mandatu početi češljanje imovine političara koji su, zahvaljuju­ći funkciji, stekli bogatstvo. No, to toga nikad nije došlo. M. J. M.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia