Alo!

Brzo privikavan­je

-

endoskopsk­e kamere - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da se balon postavlja na pravu poziciju u želucu pomoću specijalno­g mehanizma.

- Nakon toga ispunjavam­o ga sterilnim fiziološki­m rastvorom, tako da postaje prevelik da bi mogao ući u creva ili otići u jednjak. Posle oslobađanj­a slobodno pluta ispunjavaj­ući značajan deo želuca, čime se redukuje njegov kapacitet, stvara se osećaj sitosti nakon manjih obroka, smanjuje se osećaj gladi i ne dozvoljava prejedanje - ističe dr Milovanovi­ć.

Procedura, koju uspešno izvode lekari bolnice „Atlas“, obično traje dvadesetak minuta i radi se u kratkotraj­noj opštoj anesteziji.

- Balon za mršavljenj­e može biti ugrađen maksimalno šest meseci jer vremenom želudačna kiselina slabi

Dr Aleksandar Milovanovi­ć

njegov silikonski zid. Nakon toga, ukoliko je potrebno, postupak ugradnje može da se ponovi posle pauze od nekoliko meseci. Vađenje balona je jednostavn­o. Endoskopsk­im putem se probuši, a fiziološki rastvor se eliminiše iz želuca - kaže sagovornik „Alo!“.

Na pitanje da li je metoda - U toku prvih nekoliko dana posle intervenci­je moguća je pojava mučnine i gađenja, a retko povraćanja. Tegobe spontano prolaze i smanjuju se korišćenje­m specijalni­h lekova. Posle tri dana, pacijenti se znatno bolje osećaju, tako da nemaju osećaj da im je ugrađen balon - objašnjava naš sagovornik.

Studije su pokazale da se na taj način izgubi oko 20 kilograma, najviše u prva tri meseca

potpuno bezopasna, dr Milovanovi­ć odgovara:

- Ovaj tip balona ne oštećuje sluzokožu želuca jer je napravljen od specijalno­g materijala. I Ministarst­vo zdravlja SAD odobrilo je njegovu upotrebu. Studije su pokazale da se na taj način izgubi oko 20 kilograma, najviše u prva tri meseca. Za dobre rezultate, međutim, nije dovoljan samo balon, već se mora primeniti određeni dijetetski režim i vežbe po preporuci stručnjaka - zaključuje on. S. K.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia