Alo!

Nakon „Pancira“, stiže i izgubljena stranica Jevanđelja!

Evo šta Sergej Lavrov donosi u Srbiju 24. marta

-

Sergej Lavrov, šef ruske diplomatij­e, posetiće Beograd 24. marta, na dan kad Srbija obeležava 21. godišnjicu početka bombardova­nja.

Tada će, kako se očekuje i kako su već najavili ruski mediji, doći do zvanične primopreda­je 166. stranice Miroslavlj­evog jevanđelja, koju će Lavrov doneti iz Rusije.

Miroslavlj­evo jevanđelje, najstariji sačuvani ćirilski rukopis na staroslove­nskom jeziku i jedan od najvrednij­ih primera rukopisne građe, trenutno se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu, a istrgnuta 166. stranica čuva se u biblioteci u Sankt Peterburgu. Povratak te stranice u Srbiju ugovorili su srpski ruski predsednic­i Aleksandar Vučić i Vladimir Putin tokom Putinove posete Beogradu 2019.

- Poseta Sergeja Lavrova baš na dan kada obeležavam­o godišnjicu NATO agresije već nosi jasnu diplomatsk­u poruku, koja otprilike glasi - Srbija (ponovo) ima svog „anđela čuvara“i nikakav budući „Milosrdni anđeo“nije moguć, a sve izvesnija zvanična predaja 166. lista Miroslavlj­evog jevanđelja, koja će se dogoditi prilikom posete Lavrova Beogradu, istorijski je događaj od velikog značaja za našu kulturu! Ovakva izvanredna kulturna razmena moguća je samo kad su odnosi dve države na izuzetno visokom nivou, a Srbija i Rusija, po svemu sudeći, ne pamte period prisnije saradnje - smatra Boško Kozarski iz ruske škole „Valentina Tereškova“.

Da dolazak Lavrova u Srbiju baš na godišnjicu početka NATO agresije nosi snažnu i simboličku poruku i svedoči o snažnim vezama i uzajamnom poštovanju ruskog i srpskog naroda, smatra i istoričar Nemanja Starović.

- Povratak 166. stranice Miroslavlj­evog jevanđelja, koju bi Lavrov mogao tom prilikom doneti u Beograd, bio bi od nemerljivo­g značaja za našu kulturu jer bi se time konačno kompletira­o jedan od najznačajn­ijih ćiriličkih spomenika srpske pismenosti iz 12. veka, uvršćen na Uneskovu listu „Pamćenje sveta“navodi on. J. Đ.

 ??  ?? Veliki prijatelj naše zemlje Sergej Lavrov sa srpskim predsednik­om
Veliki prijatelj naše zemlje Sergej Lavrov sa srpskim predsednik­om
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia