Alo!

USKORO OPTUŽNICE protiv zločinaca OVK

- M. J.

Nećemo više čekati mesecima da se podigne optužnica. Protiv koga su podignute, za sada zna samo glavni tužilac

TOM GAŠI, prištinski advokat

- Možemo računati da su optužnice pred Specijalni­m sudom u Hagu faktički već podignute, imajući u vidu da je specijaliz­ovani tužilac juče obavestio predsednic­u Specijaliz­ovanih veća Kosova o svojoj nameri da pokrene postupke pred Specijaliz­ovanim većima i zatražio da se odredi sudija za pripremni postupak, kazao je za Kosovo onlajn prištinski advokat Tom Gaši koga je licencirao Specijalni sud iz Haga. On je rekao da će i narednih nekoliko dana biti poznato protiv koga će biti podignute prve optužnice. Gaši je napomenuo da Specijalni sud treba da potvrdi optužnice koje je podigao tužilac.

- Nećemo više čekati mesecima da se podigne optužnica. Protiv koga su podignute, za sada zna samo glavni tužilac u Hagu, ali uskoro će znati svi, jer to neće biti tajna kazao je Gaši.

Bekim Bljakaj, direktor Fonda za humanitarn­o pravo Kosova, kaže da postoji zakonski rok od šest meseci u okviru kojeg bi trebalo da budu podignute prve optužnice.

Predsednik Organizaci­je ratnih veterana OVK Hisni Gucati rekao da su iz Specijalno­g suda stigla još tri poziva za saslušanje nekadašnji­h pripadnika Oslobodila­čke vojske Kosova. On kaže da je Specijalni sud u Hagu pozvao bivšeg pripadnika OVK iz Suve Reke Afrima Bašu, Faiku Zogaju i Fatmira Brajšorija.

Brajšori je objavio na Fejsbuku

da se neće odazvati sudu.

- Odbijam poziv, jer nemam razloga da odgovaram na njihova pitanja, zato što od 1998. do 2000. nisam živeo na Kosovu - napisao je on.

Pred Specijalni­m tužilaštvo­m u Hagu iskaže u svojstvu svedoka ili osumnjičen­ih dalo je preko 250 bivših pripadnika OVK. Među njima su Kadri Veselji i bivši takozvani kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

 ??  ?? Fatmir Brajšori
odbio poziv iz Haga
Fatmir Brajšori odbio poziv iz Haga

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia