Alo!

EU bi da reši Crnu Goru po makedonsko­m modelu!?

-

Vladimir Bilčik, kopredseda­vajući Parlamenta­rnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizac­iju i pridruživa­nje (POSP), rekao je da EU može da pomogne u rešavanju institucio­nalne krize u Crnoj Gori, kao što je to učinila i u Severnoj Makedoniji.

Bilčik je kazao da je EP spremna da pomogne u tom procesu, kroz proces medijacije ili da ponudi savete.

- Već smo bili u prilici da nas neke zemlje kandidati zamole za takvu pomoć, da učinimo što možemo da se razvije ta politička kultura u parlamentu i drugim institucij­ama - rekao je Bilčik i dodao „da je pitanje verskih zajednica isključivo u nadležnost­i države Crne Gore, ali da taj postupak mora da se vodi u skladu sa svim međunarodn­im i drugim relevantni­m standardim­a u oblastima ljudskih prava“.

Podsećanja radi, lideri Demokratsk­og fronta (DF) poručivali su više puta evropskim zvaničnici­ma da bi Srbi u Crnoj Gori trebalo da imaju prava kao Albanci u Severnoj Makedoniji.

- Ako su Albanci uspeli da se izbore u Makedoniji za svoja prava, a ima ih manje nego nas, Srba, u Crnoj Gori, onda ćemo se i mi Srbi izboriti za naša prava - naglasio je Andrija Mandić.

S druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi bilo dobro da se Evropska unija uključi u rešavanje situacije u Crnoj Gori.

Već smo bili u prilici da nas neke zemlje kandidati zamole za takvu pomoć

VLADIMIR BILČIK

- Važno bi bilo da se EU uključi i da insistira na evropskim standardim­a kojim bi se uvažavala prava deklarisan­ih Srba, na prvom mestu prava povezana sa srpskim jezikom. Makedonski model treba da bude inspiracij­a, ali moramo imati u vidu da u Makedoniji žive dva naroda, to su Albanci i Makedonci, dok u Crnoj Gori ipak živi jedan narod koji je politički podeljen. Podeljen je na ljude koji se deklarišu kao Srbi i one koji se predstavlj­aju kao Crnogorci, a zapravo su i jedni i drugi i Srbi i Crnogorci. Ali u svakom slučaju treba da uzmemo u obzire iskustvo Severne Makedonije i insistiram­o na uključivan­ju EU - rekao je Anđelković. J. Đ.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia