Alo!

Država èasti!

Sedam miliona ljudi dobiće finansijsk­u injekciju da lakše prebrode krizu Vlasti Hongkonga odlučile su da svakom punoletnom građaninu daju po 1.280 dolara, kako bi se smanjile posledice ekonomske krize

-

Više nego dobrodošla pomoć!

Svaki punoletni stanovnik Hongkonga dobiće od vlasti po 1.208 dolara, kako bi se smanjile posledice ekonomske krize. Ovom merom biće obuhvaćeno oko sedam miliona ljudi.

Kako javlja CNN, finansijsk­i sekretar Pol Čen rekao je da će se Hongkong prvi put u poslednjih 15 godina suočiti sa deficitom u budžetu,

Delu stanovništ­va, od oko dva miliona, biće smanjen porez na dohodak, a vlasti planiraju i da stanovnike s niskim primanjima koji žive u zgradama u javnom vlasništvu oslobode kirije na mesec dana

zbog recesije koja je počela u trećem kvartalu 2019.

Problem predstavlj­aju i očekivanja po kojima će se situacija pogoršati, a Čen je naveo i da će deficit za sledeću fiskalnu godinu do marta 2021. dostići rekordnih oko 4,8 odsto BDP-A Hongkonga.

On je dodao da se ekonomija Hongkonga ove godine suočava sa velikim izazovima, a da su izgledi u narednom periodu daleko od obećavajuć­ih. Čen je tokom predstavlj­anja budžeta rekao da su na trenutno stanje uticali protesti u Hongkongu, trgovinski rat Kine i SAD, kao i usporavanj­e globalne ekonomije. Sada se, kako je dodao, ekonomija takođe suočava sa širenjem koronaviru­sa, koji joj je zadao težak udarac.

Vlada će takođe, kako je naveo, smanjiti porez na dohodak za neke stanovnike, što će obuhvatiti dva miliona poreskih obveznika.

Vlasti takođe planiraju da daju stanovnici­ma sa niskim primanjima koji žive u zgradama u javnom vlasništvu mesec dana besplatnog stanovanja.

Čen je dodao da uprkos uticaju korona virusa, koji može da bude veći od uticaja SARS-A 2003. godine, ekonomski temelji Hongkonga ostaju čvrsti.

- Ekonomija Hongkonga bi trebalo da se oporavi nakon što se epidemija završi - rekao je Čen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia