Alo!

Od ponedeljka rade vrtići

-

Život u Srbiji, posle skoro dva meseca, vratio se koliko-toliko u normalu. Ukinuto je vanredno stanje, ali su vanredne mere i dalje ostale na snazi. Nema više vojske na ulicima, u šetnju možemo slobodno u bilo koje doba dana, ali i dalje moramo da držimo socijalnu distancu, odnosno da budemo udaljeni jedni od drugih najmanje dva metra.

Rukavice i maske do daljeg su sastavni deo aksesoara i bez njih nema ulaska ni u javni prevoz, ni kod frizera, ni kod manikira. Od ponedeljka vrata su otvorili kafići i restorani, u kojima su maske i rukavice takođe obavezne, ali ćemo na prikazivan­je filmova u bioskopima i predstava u pozorištim­a sačekati još neko vreme, najverovat­nije do kraja meseca, jer zabrana javnih okupljanja i dalje ostaje na snazi.

- Krizni štab je dao preporuke Vladi Srbije da pojedine zabrane ostanu na snazi, a među njima je da bioskopi i pozorišta ostanu zatvoreni do 31. maja i da se sportski događaji sa publikom ne održavaju do tada - rekla je zamenica direktora Instituta „Batut“Darija Kisić Tepavčević.

Nastava za osnovce i srednjoško­lce i dalje će biti onlajan, i povratka u školske klupe za njih neće biti do kraja ove školske godine. Međutim, od 1. juna vrata fakulteta biće

Vrtići će početi sa radom 11. maja, kao i produženi boravak u školama. Ukoliko roditelji ne budu imali zaštitnu opremu kada dovode decu u vrtić, zajedno sa decom biće vraćeni kućama.

Takođe, sva deca moraće da imaju potvrdu pedijatra da su zdrava, a roditelji potvrdu od poslodavca da moraju da rade. Formiraće se, kako je najavljeno, male grupe u kojima neće biti više od petoro, šestoro dece, a starije grupe će moći da nose i maske.

otvorena za studente koji polažu ispite ili završavaju pojedine laboratori­jske vežbe.

Na otvorenom prostoru biće dozvoljeno okupljanje maksimalno 20 ljudi, Krizni štab će, kako je najavljeno, u zavisnosti od epidemiolo­ške situacije, taj broj smanjivati ili uvećavati.

Ukidanjem vanrednog stanja ukida se i zabrana kretanja za starije od 65 godina.

- Krizni štab će predložiti i da se za starije od 65 godina odrede dva termina nedeljno za kupovinu, najverovat­nije u jutarnjim satima, ali da će, svakako, do prodavnice moći u bilo koje doba dana - rekla je Kisićeva i dodala da će prijavljen­a epidemija u Srbiji biti odjavljena kada više od 28 dana ne bude bilo novih slučajeva bolesti kovid-19.

Darija

Kisić Tepavčević

Na otvorenom PROSTORU BIĆE dozvoljeno okupljanje maksimalno 20 ljudi

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia