Alo!

Sad je pravo vreme da se svi zarazimo!

„Samo tako ćemo steći imunitet. Ovo nije više isti virus kao pre dva meseca, mnogo je slabiji“ „Dva metra rastojanja je izmišljoti­na, rukavice su takođe besmislene“

-

Ako je verovati dr Branimiru Nestorović­u, do 15. juna život u Srbiji će se vratiti u normalu, pa će oni koji to budu hteli, moći da se ljube i tri puta kada se sretnu.

I ne samo to, nego je dr Nestorović, gostujući na TV „Prva“, rekao da je sada vreme da svi izađemo napolje i inficiramo se koronaviru­som, jer ćemo na taj način uspeti da steknemo imunitet i sprečimo njegovu ponovnu pojavu, a da dođe do težih kliničkih slika gotovo je nemoguće.

- Do sredine juna bi trebalo da se čuvaju samo stariji sugrađani, stariji od 65 godina. Iskreno, situacija u Srbiji bila bi značajno bolja da se nije desio incident sa Gerontološ­kim centrom u Nišu, gde je umrla gotovo petina od ukupnog broja žrtava ovog virusa u našoj zemlji - naveo je dr Nestorović i nastavio:

- Ovo nije više onaj virus od pre dva meseca, već dve nedelje nemamo teške pacijente. Prolaskom kroz veliki broj ljudi, on je oslabio. Mi na svakog obolelog imamo 50 onih koji su bili inficirani, a nisu imali nikakve simptome. Ne verujem da će doći do drugog talasa.

Rekao je da se on i na Kriznom štabu zalagao za povratak dece u školske klupe, te da će 15. juna koronaviru­s nestati iz Srbije.

- Zatvaranje na početku je bila odlična stvar i dalo je rezultate. Sve zemlje koje su tako uradile dobro su prošle. Švedska, koja je postupila na potpuno drugačiji način, sada ima pet hiljada mrtvih. To nije uspeh i pokazalo se da su pogrešili u procenama. Sada ulazimo u fazu koja je ista kao u decembru sa gripom, pravi trenutak za popuštanje mera. Treba voditi računa da se, još neko vreme, ne nalazimo u bliskom

Tako ćemo steći imunitet, i sprečiti ponovnu pojavu virusa. Korona više nije ista kao pre dva meseca, slabija je

kontaktu ni sa kim više od 15 minuta. Dva metra rastojanja je izmišljoti­na, rukavice su takođe besmislene, postale su ustaljene, a u preporukam­a ih nigde nema. Još nekih petnaestak dana trebalo bi da nosimo maske. Važno je samo redovno i temeljno prati ruke - kaže dr Nestorović. E. A.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia