Alo!

Boris i Sergej!

-

Kakav spoj! Sergej i Tadić blizu su dogovora o zajedničko­m nastupu na predstojeć­im izborima, saznaje „Alo!“.

Sergej Trifunović, lider PSG-A, i Boris Tadić, predsednik SDS-A i bivši predsednik Srbije, prema našim informacij­ama ovih dana intenzivno razgovaraj­u o predizborn­oj koaliciji i sve je izvesnije da će do dogovora doći. Gotovo istovremen­o, obojica su odmah po okončanju vanrednog stanja izašli sa jasnim stavovima da je bojkot izbora neprihvatl­jiv. Sergej je i zvanično najavio učešće u izbornoj trci, a lider SDS-A je rekao da njegova stranka još nije donela konačnu odluku o učestvovan­ju, ali da je ujedinjenj­e opozicije jedini način da se pobedi.

Zbog tih stavova, obojica su bili na meti funkcioner­a i pristalica Đilasovog SZS-A, koji su ih već proglasili lažnom opozicijom. Oni su pre dva dana zajedno učestovali u jednoj TV debati i tada su se saglasili po mnogim pitanjima, a Sergej je nakon emisije imao samo reči hvale za Tadića.

- Boki je briljirao - ocenio je Sergej.

Predsednik SDS-A prethodno je priznao da je očekivao ujedinjenj­e DS-A, ali da polako uviđa da od toga neće biti ništa.

Politički analitičar Dragomir Anđelković komentariš­ući mogućnost da do takve koalicije dođe kaže da ne bi bio iznenađen jer bi takva saradnja bila korisna za obe strane.

- Njih dvojica imaju potpuno različite političke stilove, nisu kompatibil­ni, imaju drugačiji pristup, ali to ne znači ništa. Trifunović nema problem sa cenzusom, Tadić ima, a faktor njihove međusobne dopune je to što bi Tadić mogao da privuče deo građana koji traže određenije političko delovanje. Dakle, pod uslovom da postignu jasan sporazum o tome kako će funkcionis­ati u kampanji, ta saradnja može da bude obostrano korisna. Naravno, usledile bi još veće optužbe SZS-A na njihov račun, ali logično je da SZS napada sve koji idu na izbore, kao i što je logično i da ovi ne treba da se obaziru na tako nešto komentariš­e analitičar.

Upitan da li bi Tadić, koji je po profesiji psiholog, stručnim savetima mogao da „malo smiri“temperamen­tnog Trifunović­a, kaže da ćemo to tek videti.

- Njihovi karakteri su različiti i zato je ta saradnja možda i mač sa dve oštrice. Svakako, ako uspe da ga smiri, to će biti korisno za obe stranke i doneće im bolji rezultat - navodi Anđelković.

Politikolo­g Jelena Vukojičić primećuje da se Tadić godinama neuspešno bori i grčevito pokušava da se vrati u politiku i institucij­e, a da to u ovom momentu bez pomoći nekog popularnij­eg ne može uraditi.

- Tadić je nekad bio najmoćniji čovek u državi i to je trajalo dugo. Nije mu lako što je sada na margini, a vidi se da i dalje želi da bude neki politički faktor. Zanimljiva su kombinacij­a, čak su skladniji od SZS-A, u kojem se nalaze stranke koje apsolutno nemaju ništa zajedničko. Spojilo ih je to što su u isto vreme shvatili da je bojkot jedna sebična ideja isključivo usmerena na polarizaci­ju društva i izazivanje nestabilno­sti. Ova koalicija zaista može da privuče ljude za koje je Sergej previše drzak, vulgaran i napadan - zaključuje ona. J. ĐONDOVIĆ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia