Alo!

Posle koronestiž­e bolest pacova!

U Hongkongu je registrova­no 10 od 11 slučajeva hepatitisa E, koliko ih dosad ima u Aziji, a jedan je otkriven i u Kanadi, kod čoveka koji je boravio u Africi

- E. A.

Nakon što se iz Azije svetom proširila pandemija koronaviru­sa, sa Dalekog istoka stiže nova opasna bolest koja je zabrinula naučnike hepatitis E!

Opasni virus počeo je da prelazi sa pacova na ljude u Hongkongu, a u Aziji je trenutno registrova­no 11 slučajeva. Iako ova brojka ne deluje opasno, novi virus zabrinuo je eksperte. Naime, pacijenti su u bolnice primljeni sa brojnim simptomima, a još je nepoznato kako tačno dolazi do prenosa zaraze sa pacova na ljude. Veruje se, takođe, da je zaraženih mnogo više nego što je do sada registrova­no.

Prvi slučaj prelaska hepatitisa E (NEV) na ljude prijavljen je još 2018. u Hongkongu, javlja Si-en-en. Od tada je zabeleženo još deset slučajeva. Najnoviji pacijent je 61-godišnji muškarac, kod koga je otkrivena abnormalna funkcija jetre.

Ono što posebno zabrinjava naučnike jeste to što se još ne zna kako se ovaj virus prenosi na ljude. Kod 61-godišnjaka nisu pronađeni pacovi i njihov izmet, niti je on igde putovao. Pretpostav­lja se da je zaražen gutanjem hrane ili vode zagađene pacovskim izmetom ili, eventualno, rukovanjem kontaminit­anim predmetima. Ipak, te teorije još nisu dokazane.

Postoji i pretpostav­ka da je u prenos virusa uključena neka druga životinja kao posrednik između pacova i čoveka. Hepatitis E izaziva bolest jetre, a među do sada registrova­nim simptomima su groznica, mučnina, povraćanje, bol u zglobovima i žutica.

Većina pacijenata ima blage simptome ili ih uopšte nema, a bolest je opasna naročito po one sa slabijim imunosiste­mom. Kako se navodi, komplikaci­je su retke, ali bolest može da dovede do otkazivanj­a jetre i smrti.

Van Hongkonga jedini pri

javljen slučaj zabeležen je u Kanadi prošle godine, i to kod pacijenta koji je prethodno boravio u Africi.

Pretpostav­lja se da je bolest prisutna i u drugim državama, ali detalji zasad nisu poznati, budući da lekari ne testiraju pacijente na hepatitis E.

Naučnici zabrinuti jer su simptomi brojni, a još se ne zna kako se virus prenosi na ljude

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia