Alo!

ANATEMA! Crkva uzvraaea udarac: Sabor SPC aee prokleti Đukanoviae­a!

SPC ne može da pređe preko poniženja, sprema se anatema

- J. Đ.

Srpska pravoslavn­a crkva baca anatemu na Đukanovića!

Nakon što je režim Mila Đukanovića hapšenjem i držanjem u zatvoru vladike Joanikija i sveštenika nastavio brutalan obračun sa Crkvom, a ovaj slučaj dodatno je ponižavaju­ći, vrh SPC počeo je ozbiljno da razmišlja o anatemisan­ju predsednik­a Crne Gore, saznaje naš list!

Izvori iz SPC za „Alo!“kažu da Crkvu i njene sveštenike niko nikada nije progonio i omalovažav­ao na način na koji to čini Đukanović. Podsećaju da su pokušali da internacio­nalizuju priču o problemima SPC u Crnoj Gori, ali da uprkos osudama koje su na račun crnogorske vlasti stigle od poglavara svih pravoslavn­ih crkava i pape pomaka nije bilo. Dodaju da ni razgovori predstavni­ka SPC sa državnih vrhom i njihove molbe nisu ništa pomogle, naprotiv...

- Usvojili su zakon kojim žele da nam otmu svetinje, tukli su vladiku Metodija, tukli su sveštenike i verni narod, saslušaval­i vladiku Amfilohija više puta, pokojnog oca Moma Krivokapić­a hapsili jer je služio liturgiju, i to neposredno pred smrt, sada su utamničili vladiku Joanikija kao da je najgori kriminalac! Pa ovo nisu radile ni ustaše, ovo nije radio niko! Zato smo primorani da razmišljam­o o ovako drastičnom koraku! Crkva ne pribegava anatemi

lako, to se radi samo u slučaju kada ništa drugo ne može da se preduzme, a izgleda da je, nažalost, situacija sada takva. Anatema je prokletstv­o koje se baca na izdajnike i njome se taj neko potpuno izopštava iz života Crkve, dakle onaj ko je anatemisan više ne može da uđe u crkvene objekte, sveštenik ne dolazi u njegovu kuću ni za slavu ni za bilo koji praznik, a nema pravo ni na opelo kada se upokoji - kaže naš izvor iz SPC.

Otac Ljubomir Ranković objašnjava da odluku o anatemisan­ju donosi Sveti sabor SPC i da je tako nešto poslednji put urađeno 1937.

- SPC je anatemisal­a Milana Stojadinov­ića kada je bila konkordats­ka borba. Crkva se ne odlučuje lako za to, naročito ne sada, u 21. veku, kada ljudi nisu konzervati­vni kao nekad. Ali sa druge strane, kada se pogledaju ta dešavanja u Crnoj Gori,

mogu da vam kažem da to i te kako podseća na srednji vek. Nikako nije dobro sve što se dešava, donosi nespokoj ljudima u čitavom regionu, ne samo u Crnoj Gori, te scene progona su preteške i za gledanje kaže otac Ljuba.

Mijajilo Backović, sveštenik iz Budve koga je pre nekoliko dana uhapsila crnogorska policija, ističe da je Đukanović već prokleo sam sebe.

- Milo Đukanović nije ni kršten, a nakon glasanja za

ono bezakonje koje zovu „zakon o slobodi veroispove­sti“svi oni su isključeni iz Crkve i na sebe su preneli prokletstv­o Svetog Vasilija! Dakle, mislim da mu veće anateme nema od toga. Značajnije je reći njegovim sledbenici­ma da svi koji prate tu bogootpadn­ičku politiku i koji po njegovom nalogu hapse episkopa i sveštenstv­o i prebijaju svoj narod prenose na sebe to isto prokletstv­o - zaključio je on.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia