Alo!

Stotine beba u Ukrajini ostale same

-

Novorođenč­e koje se „naruči“preko agencija za surogat roditeljst­vo u Ukrajini košta oko 10.000 evra, a usvojitelj ima garanciju da će dete biti bele boje kože

Zbog zatvaranja granica i strogih mera zaštite, preko 500 novorođenč­adi, koje su bogati klijenti sa zapada „naručili“preko jedne ukrajinske agencije za surogat roditeljst­vo, ostalo je bez roditelja: svet je obišao snimak beba ostavljeni­h na klinici „Bio Tex Com“u Kijevu, po koje niko neće doći.

Ova klinika se, inače, reklamira kao „centar za reprodukci­ju ljudi“, a u svom katalogu potencijal­ni roditelji mogu naći ponude sa slikama nasmejanih beba. Za mnoge je cena dece jedna od najatrakti­vnijih karakteris­tika, jer svako dete košta samo 9.900 evra - Ukrajina je vodeća zemlja surogata u Evropi. Takozvana materica za iznajmljiv­anje u ovoj zemlji košta daleko manje nego u EU, kupac pride ima garanciju da će dete biti bele boje kože, a plaća kad preuzme dete. Ovo je opcija kojoj, osim bračnih parova koji iz medicinski­h razloga ne mogu da imaju dece, pribegavaj­u i gej parovi koji naručuju i usvajaju decu iz agencija.

Zapadni mediji navode da postoji ozbiljna zabrinutos­t da ogromna „zaliha“novorođenč­adi po koje naručioci neće doći zbog zatvorenih granica može značiti da bi kompanije za surogat uskoro mogle ponuditi ovu decu bilo kome ko hoće da preuzme bebe i kliniku oslobodi obaveza. Neki portali su objavili i video-snimak iz kijevskog hotela „Venecija“, gde je smešteno 46 beba, sa upozorenji­ma na moguću humanitarn­u katastrofu.

Mediji nagađaju da u ovom trenutku više od 500 beba čeka da bude preuzeto, ali pravi broj je teško znati jer većina kompanija za surogat krije podatke kao poslovnu tajnu. Niko ne zna šta će biti sa ovom decom, a briga o njima i angažovanj­e pedijatara, babica i drugog medicinsko­g osoblja ogromno je finansijsk­o opterećenj­e za agencije, od kojih će se mnoge, pošto su ostale bez prihoda, jednostavn­o ugasiti.

 ??  ?? Ovi mališani čekaju da neko dođe
po njih
Ovi mališani čekaju da neko dođe po njih
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia