Alo!

Broj zaraženih ne sme da skoči na tri odsto!

-

Dvanaesti dan nakon što je u Srbiji ukinuto vanredno stanje označen je i kao dan D za uvođenje strožih mera u borbi protiv koronaviru­sa. Kako stručnjaci ističu za „Alo!“, ukoliko današnji dnevni presek bude pokazao nagli rast broja inficirani­h u odnosu na broj testiranih uzoraka, to će biti crveni alarm da u narednim danima budu uvedene rigoroznij­e kazne za sve one koji ne poštuju pravila.

Prof. dr Žarko Ranković, infektolog i član kriznog štaba u Nišu, za „Alo“ističe da bi broj novozaraže­nih morao da skoči na najmanje tri procenta u odnosu na broj testiranih da bi to bio jasan signal da je epidemija koronaviru­sa ponovo buknula.

- Sada je vreme da saznamo da li smo potpuno poštovali mere nakon završetka vanrednog stanja. Današnji presek će nam pokazati da je vreme da su uvedu ozbiljnije mere u narednim danima.

Iako su rezultati prethodnih dana bili ohrabrujuć­i, nije isključeno da sada broj zaraženih naglo skoči. Međutim, ako danas i narednih dana budemo imali rezultate kao prethodne sedmice, sto odsto sam siguran da će se epidemija u Srbiji ugasiti u junu - kaže dr Ranković.

Naš sagovornik ističe da, uprkos tome što su pojedini građani po završetku vanrednog stanja pokazali nemarnost kada je u pitanju poštovanje mera sprečavanj­a zaraze, celokupni utisak je da se većina građana pridržava propisa.

Iako su rezultati prethodnih dana bili ohrabrujuć­i, nije isključeno da sada broj zaraženih naglo skoči

DR ŽARKO RADOVANOVI­Ć, član kriznog štaba u Nišu

S druge strane, epidemiolo­g dr Zoran Radovanovi­ć za „Alo!“navodi da je, uprkos tome što je broj zaraženih u padu, on je u Srbiji i dalje visok, zbog čega bi svi morali da imaju na umu da epidemija još uvek nije ugašena.

- Svakog dana imamo preko 50 novootkriv­enih slučajeva, što nije malo. Ipak, ako danas ili narednih dana budemo imali značajan porast novozaraže­nih, trebalo bi pri uvođenju rigoroznij­ih mera prethodno ispitati odakle dolaze inficirani. Ako u najvećem broju budu iz Leskovca, neće biti potrebe da se uvode rigoroznij­e mere na području čitave Srbije - kaže dr Radovanovi­ć. N. MARIĆ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia