Alo!

Vuèiae: Prezirem sve koji misle da mogu da gaze Srbiju

- J. Đ.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazao je juče da je pandemija koronaviru­sa potvrdila promene koje se već dešavaju na globalnom nivou, a da su se i stvari u regionu promenile otkako je Srbija postala snažnija. Podsetio je da dok je bila apsolutno najneuspeš­nija, kada je sa prosečnom platom zaostajala za svima, Srbija nikome nije smetala.

- Tada je u Srbiji cvetala demokratij­a, nije bilo nijedne televizije na kojoj se mogla pojaviti opozicija, ali od onog sekunda kada je Srbija počela da stiže i prestiže sve u regionu po objektivni­m kriterijum­a, kada je sa 340 evra došla do 510 evra prosečne plate, da ima značajno manji javni dug nego što ima malena Crna Gora, kada očekuje da će 2020. i 2021. prestići Hrvatsku po ukupnom BDP-U, vidite kako slobodan protok roba, kapitala i usluga nije više važan - naveo je predsednik otvarajući međunarodn­u konferenci­ju „Svet posle koronaviru­sa“.

Ukazao je da je tako nekima smetalo i kada su zemlje regiona htele da uzmu sudbinu u svoje ruke, pa je ideja o slobodnoj trgovini, slobodnom protoku usluga i ljudi zaustavlje­na po svaku cenu.

- Svi misle da imaju pravo da govore o rešenju za Kosovo i Metohiju. Svi mali koji nemaju veze sa tim, sile... A kada bismo mi reč rekli o njima, to bi bilo mešanje u unutrašnje stvari, remećenje stabilnost. Nema ko nam nije očitao bukvicu o potencijal­nom rešavanju „kosovskog čvora“. Moja krivica i krivica Srbije je u tome što nisam umeo, smeo, zbog istorije, a ne zbog sebe, da sakrijem prezir prema onima koji su se tako ponašali prema Srbiji. Dok sam predsednik, tako ću se odnositi prema svima koji misle da smo mi otirač o koji mogu da obrišu svoje

prljave noge, da nas gaze i da nam kažu da treba da budemo ponosni na to se ponašaju prema nama. Pouka je da ostajemo na evropskom

putu, ali nećemo ići protiv naših saveznika i onih koji su nam pomagali tokom pandemije. Radićemo i sa Kinom, i sa Rusijom - poručio je Vučić.

Vučić je juče naveo i da je važno da nastavimo da idemo napred, ali da vodimo računa o svakom koraku i da se „maknemo iz senke velikih“jer, naglasio je, svi će, kada ne mogu da zamere nešto Makronu ili Kurcu jer su oni lideri moćnih zemalja, reći hajde da zgazimo Vučića.

- Nije meni problem što se radi o meni lično, već što posledice oseća Srbija. Ali zato je važno da radimo sve da osnažimo naš put ka EU, iako to ne zavisi samo od nas, već i od stanja u EU.

Predsednik Srbije zahvalio se juče EU i državama članicama na sredstvima koja izdvajaju za Srbiju kroz IPA programe, navodeći da nama 170 miliona evra mnogo znači.

 ??  ?? Predsednik o svetu posle koronaviru­saa
Predsednik o svetu posle koronaviru­saa
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia