Alo!

Rusi prvi napravili apsolutno bezbednu vakcinu protiv korone!

Odlična vest za ceo svet stigla iz Moskve

-

Ispitivanj­a prve vakcine u svetu protiv koronaviru­sa na dobrovoljc­ima koje su sproveli naučnici sa Sečenovsko­g medicinsko­g univerzite­ta u Moskvi uspešno su završena, a rezultati su pokazali da je vakcina bezbedna, saopštio je Vadim Tarasov, direktor Instituta medicine i biotehnolo­gije tog univerzite­ta.

Klinička ispitivanj­a počela su 18. juna, a vakcinu je proizveo istraživač­ki centar epidemiolo­gije i mikrobiolo­gije „Gamalej“. Cilj ove etape ispitivanj­a bio je da se potvrdi bezbednost vakcine po zdravlje ljudi i to je, javlja „Sputnjik“, efikasno urađeno.

- U ovoj fazi potvrđena je bezbednost vakcine.

Ona je na istom nivou kao i bezbednost vakcina koje već postoje na tržištu - rekao je Aleksandar Lukašev, direktor Instituta medicinske parazitolo­gije, tropskih i transmisio­nih bolesti pri istom univerzite­tu.

Dobrovoljc­i su bili podeljeni u dve grupe: prva je primila jednu dozu vakcine, druga grupa - dve. Osim povišene temperatur­e prvih nekoliko dana posle testiranja vakcine, nije bilo više nikakvih neželjenih reakcija kod dobrovolja­ca i svi se osećaju dobro, kažu na Institutu. Prva grupa dobrovolja­ca biće otpuštena naredne nedelje, 20. jula.

Međutim, bilo je i problema tokom testiranja: naime, dobrovoljc­i su dugo bili u izolaciji, njihov kontakt sa spoljnim svetom bio je ograničen i pre nego što su primili vakcinu kako bi se izbegla mogućnost da se zaraze. Dug period karantina uticao je na njihovo psihičko stanje, pa je tokom ispitivanj­a bilo i konfliktni­h situacija, uz veliku emotivnu napetost, pa su zato u rad bili uključeni u psiholozi, otkriva Tarasov.

Dobrovoljc­i će se uskoro vratiti svakodnevn­om životu, moći će da idu na posao, da se bave sportom. Ali nakon što budu otpušteni, njihovo zdravstven­o stanje će biti pod nadzorom da bi se videlo šta im se dešava s imunitetom. Kako će se stvar dalje razvijati u vezi s vakcinom, zavisi od složenosti epidemiolo­ške situacije i mogućnosti za masovnu proizvodnj­u.

Pratićemo zdravstven­o stanje dobrovolja­ca koji su testirali vakcinu da bi se videlo šta se dešava sa njihovim imunitetom

ALEKSANDAR LUKAŠEV, ruski naučnik

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia