Alo!

Severna Makedonija: Dve najveaee stranke proglasile pobedu!

-

Vladajući Socijaldem­okratski savez u Severnoj Makedoniji proglasio je sinoć pobedu na parlamenta­rnim izborima, iako, prema još nepotpunim podacima, prednost u odnosu na opozicioni VMRO-DPMNE iznosi samo oko jedan odsto.

Prema podacima izborne komisije, posle obrađenih oko 80 odsto biračkih mesta, SDSM vodi sa 36,94 odsto glasova, dok je VMRO-DPMNE osvojio 35,96 odsto glasova.

Ljupko Nikolovski, generalni sekretar vladajućeg SDSM-A, čestitao je makedonski­m građanima pobedu na ovim izborima i rekao da njihova koalicija vodi sa dva mandata više u Sobranju, ali je, istovremen­o, funkcioner VMRO-DPMNE

Vlatko Gjorčev izjavio da je njegova stranka pobednik na ovim izborima.

- Kada se SDSM-U oduzmu glasovi albanskog koaliciono­g partnera BESA, jasno je da je VMRO-DPMNE pobednik - rekao je Gjorčev i podsetio da je princip da vladajuću koaliciju sastave pobedničke partije u makedonsko­m i albanskom bloku.

Ali Ahmeti, lider albanske stranke DUI, proglasio je pobedu u albanskom bloku na ovim izborima, navodeći da su dobili 100.000 glasova, a njihov kandidat za premijera Naser Ziberi izjavio da je „pobedio koncept za Albanca premijera“.

S druge strane, opoziciona albanska stranka Alijansa za Albance predvođena Zijadinom Selom saopštila je da su oni pobednici u albanskom bloku, ali da prepuštaju stranci DUI da slavi, iako će, kako su naveli, oni biti deo nove vladajuće koalicije u toj zemlji.

 ??  ?? Vlatko Gjorčev
Zoran Zaev
Vlatko Gjorčev Zoran Zaev

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia