Alo!

Dinkićevoj saradnici sedam meseci kućnog pritvora

- D. Ć.

Jasna Matić (58), bivša ministarka za telekomuni­kacije i bliska saradnica Mlađana Dinkića, osuđena je juče u Specijalno­m sudu u Beogradu na sedam meseci kućnog zatvora jer je oštetila budžet Srbije za oko 400.000 dinara dok je bila sekretar Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA). Matićeva nije došla na izricanje presude, a po zakonu nije ni dužna da prisustvuj­e. Ona je uhapšena u martu 2014. i u pritvoru je bila do aprila 2015, a od tad se branila sa slobode.

Njena saradnica Vesna Perić, koja je bila direktor Agencije, osuđena je na godinu dana, a nekadašnji zamenik direktora Bojan Janković na 12 meseci kućnog pritvora, dok je Božidar Laganin oslobođen optužbi. Sud je utvrdio da su od februara 2006. do aprila 2013, pribavili korist od više desetina miliona dinara na osnovu 600 fiktivnih ugovora o autorskom delu.

Svi optuženi su na sudu negirali krivicu. Matićeva je ranije rekla da je sve radila u skladu sa zakonom, kao i da su ugovori između agencije i angažovani­h osoba navodno bili neophodni za njen rad.

Irina Borović, advokatica Matićeve, izjavila je da će se žaliti na presudu Apelaciono­m sudu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia