Alo!

Crkva odbija Milov ultimatum

-

Nakon propalog dijaloga ekspertski­h timova vlade i MCP, Episkopski savet je sa žaljenjem konstatova­o da je Crkvi juče bio postavljen utimatum obavezne registraci­je Mitropolij­e i eparhija SPC u Crnoj Gori uprkos činjenici da kao crkvene ustanove postoje na prostoru Crne Gore punih osam vekova. U episkopsko­m saopštenju se ističe da je time u potpunosti ignorisano istorijsko postojanje i pravni subjektivi­tet Mitropolij­e i eparhija.

Jasno je, poručuju episkopi, da Vlada Crne Gore, za razliku od Crkve, ni ovom prilikom nije imala iskrene namere da se kroz dijalog dođe do zajednički prihvatlji­vog i održivog rešenja već je poziv za dijalog očevidno služio za nove ucene Crkve i aktuelni politički marketing, u čemu Crkva ne može i ne želi da učestvuje.

- Namere i cilj vlade je, nažalost, pokazao i pokazuje višemesečn­i progon sveštenstv­a, monaštva i vernog naroda počev od učešća na mirnim litijama, preko neodobrava­nja privremeno­g boravka sveštenstv­u i monaštvu, do rušenja svetinja navodi se u saopštenju.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia