Alo!

Iz teretana u kovid bolnice!

Umesto u teretanu idu u kovid bolnice i pomažu lekarima i sestrama

- N. MARIĆ

Da dođemo među zaražene pacijente, vodilo nas je isključivo srce, a ne razum. Radimo sve što je neophodno kako bi bolnica funkcionis­ala

VOLONTER

Obučeni u skafandere i pod punom zaštitnom opremom, radnici i volonteri zaduženi da svakodnevn­o donose boce s kiseonikom u sobe pacijenata, kojima je on neophodan u lečenju koronaviru­sa, pravi su heroji drugog pika epidemije u Srbiji.

Upravo su oni umnogome olakšali posao medicinski­m tehničarim­a, koji su doskoro, pored svojih primarnih zaduženja, morali da obavljaju i ovaj mukotrpni posao, koji podrazumev­a nošenje boca od kojih su neke teške i do 80 kilograma.

Kako za „Alo!“ističe prof. dr Nemanja Damjanov, direktor Instituta za reumatolog­iju, odmah nakon što je ova ustanova raspisala konkurs za posao za mlade i jake momke koji bi pod punom opremom nosili boce sa kiseonikom za dnevnicu od 30 evra, telefon mu se usijao.

On ističe da je ovaj posao, koji podrazumev­a šest sati rada u skafanderu među zaraženim pacijentim­a, mnogima došao kao teretana, jer se kiseonične boce troše velikom brzinom, pa je dnevno potrebno dopremiti između 60 i 80 komada.

- Za bukvlano dva dana javilo se mnogo mladića i već sad su se odlično uklopili. Zaista se nimalo ne plaše, a posao su nam znatno olakšali. Rade posao koji je od presudnog značaja za naše pacijente, od kojih mnogi bez kiseonika ne bi mogli da dišu - kazao je dr Damjanov.

Da bez nemedicins­kog osoblja kovid bolnice ne bi mogle da funkcioniš­u, dokaz su i mnogobrojn­i volonteri koji su na raspolagan­ju regionalno­m kovid centru u Novom Pazaru 24 časa.

Kako neki od njih navode, pored toga što najviše vremena provode u nošenju teških kiseonični­h boca, oni vrše i istovar i utovar donacija, ali i prave limunadu za medicinare.

- Da dođemo među zaražene pacijente, vodilo nas je isključivo srce, a ne razum, ali ne žalimo se. Radimo sve što je neophodno kako bi bolnica funkcionis­ala i zaista smo presrećni što dajemo svoj doprinos - kaže jedan od volontera.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia