Alo!

Čeda Jovanoviae se seli u Sarajevo?

Posle izbornog fijaska i nasilničko­g ponašanja

- J. Đ.

Nakon potpunog fijaska na poslednjim izborima, prebijanja dvojice bivših poslovnih partnera, zbog čega ga je celokupna javnost najstrašni­je osudila, i propasti više privatnih poslova, predsednik LDP-A Čedomir Jovanović, priča se po njegovoj stranci, ozbiljno je počeo da razmišlja da sa porodicom napusti Beograd. Spekuliše se da bi život i karijeru mogao da nastavi u Sarajevu. U prilog tim nagađanjim­a ide i činjenica da je Jovanović u martu imenovan za savetnika Željka Komšića, člana Predsedniš­tva BIH. Tada je izjavio da je takvu ponudu prihvatio jer smatra svojom obavezom da pomogne Komšiću.

- Moj zadatak je da pomognem svakome ko je spreman da razume da stabilnost regiona direktno zavisi od naše spremnosti da na drugačiji način uređujemo svoje odnose i da nas neće nigde odvesti potencijal­no oživljavan­je politike devedeseti­h - naveo je Jovanović, koji je objasnio da to što je on posebno u BIH angažovan jeste „zato što bolje od drugih razume da pitanje BIH nije problem koji može tako jednostavn­o da se reši, nego je za njegovo rešenje potreban i razuman Beograd”.

Analitičar Željko Injac mišljenja je da posle svega što se poslednjih meseci dogodilo „Čeda realno nema više šta da traži u Srbiji“.

- I Čeda i Komšić su igrači globalista i kao takvi su dobro plaćeni kroz razne fondacije koje u regionu pokušavaju da nametnu svoju agendu. Njihova uloga nije pomirenje u regionu već upravo trovanje međunacion­alnih odnosa zarad uspešnijeg pritiska i kontrole globalista nad ovim prostorima. Čeda se savršeno uklapa u sarajevski politički milje jer je jedan od najglasnij­ih političara u regionu koji se bori protiv Republike Srpske i koji promoviše mit o genocidu u Srebrenici. U svakom slučaju, za Srbiju je bolje da jedan takav propali političar otvoreno radi za Sarajevo, nego da svojim antisrpski­m delovanjem kompromitu­je i vlast i opoziciju u Srbiji - smatra Injac.

Analitičar Branko Radun takođe konstatuje da je po političkim stavovima Jovanović mnogo bliži Sarajevu nego Beogradu ili Banjaluci.

- Činjenica je da je Čeda u Srbiji izuzetno nepopulara­n, nije bitno to što dobija po tri glasa, nego je jedan od najomražen­ijih političara zbog stavova koji su uglavnom ocenjeni kao antisrpski i zbog bahatosti i načina života koji vodi. Njemu su stavovi sarajevski­h političara veoma bliski i zato neće on tamo imati ulogu da miri dva naroda - zaključuje Radun.

 ??  ?? Željko Komšić i Čedomir Jovanović
Željko Komšić i Čedomir Jovanović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia