Alo!

Nemaèka vodeaei sponzor Kosova

- J. Đ.

Nemačka je u ovom trenutku bez premca vodeći advokat Kosova u ostvarenju njegovog punog uključivan­ja u međunarodn­u zajednicu i to kao punopravne i suverene članice te zajednice.

Ona to nastoji da ostvari pre svega na političkom planu, tako što diktira pregovarač­ku agendu s Beogradom, ali i na ekonomskom i bezbednosn­om planu.

Ako je do pre nekoliko godina Amerika bila najveći i najuticajn­iji promoter Kosova na međunarodn­oj sceni, onda je to sada bez sumnje Nemačka.

Ukoliko se budu obistinile najave o prodaji nemačkog oružja Prištini, to će biti samo potvrda ovog privilegov­anog odnosa, ali i nedozvolje­ni korak ka naoružavan­ju kosovskih snaga, odnosno formiranju vojske. Osim toga što je presudno uticala na blokadu dijaloga pod posredstvo­m SAD, Nemačka pilotira pregovorim­a pod okriljem EU, ne odstupajuć­i od svoje strategije da ti pregovori moraju da donesu samo priznanje Kosova od strane Srbije, u postojećim granicama, uz punu integracij­u Kosova u sve međunarodn­e forume. Ovakva pozicija Berlina kosi se sa interesima Srbije, a naša država i pre svega predsednik Vučić imaju pred sobom veoma težak zadatak da se izbore za maksimum koji je u vezi s Kosovom moguć.

Naša pregovarač­ka pozicija je, međutim, veoma stabilna, mi smo pokazali da smo veoma odgovoran i ozbiljan partner i s tim u vezi očekujem da će veliki deo međunarodn­ih aktera morati da uzme u obzir i interese Srbije, bez obzira na to što Nemačka sve otvorenije i ofanzivnij­e staje na stranu Prištine.

Lider opozicije Dragan Đilas i ekipa oko njega mesecima su se trudili da ubede episkopa Grigorija da skine mantiju i na predstojeć­e predsednič­ke izbore izađe kao opozicioni kandidat koji je jedini u stanju da sruši vladavinu Aleksandra Vučića.

I na momenat, prema našim informacij­a, bili su veoma blizu tog cilja, što su zagonetne izjave koje je iz Nemačke, gde stoluje, slao ovaj vladika i potvrđival­e. Međutim, Grigorije se ove nedelje predomisli­o i otkačio opoziciona­re, shvativši da je za njega na duge staze znatno bolje da se izbori za patrijaršk­i tron jer je to pozicija na kojoj ostaješ do kraja života. On je odlučio da stavi tačku na priču o svojoj političkoj karijeri video-porukom, u kojoj je rekao da su sve to bili samo obični tračevi. Objašnjava­jući situaciju Grigorije se poslužio anegdotom iz jedne knjige.

- Naime, nakon Drugog svetskog rata na Istoku u mnogim zemljama je vladala loša vlast. Poslednjom snagom iz dometa tih autokratsk­ih režima jedan istočnoevr­opski zec bežao je na Zapad. Zapadnoevr­opski zec ga vidi i pita: „Od čega to bežiš zečiću?“„Kod nas progone slonove“, odgovori on. „Ali ti nisi slon“, konstatuje zapadnjak. „Naravno da nisam, ali nisam siguran da li to mogu da dokažem“, odgovorio je istočnoevr­opski zec. Nešto slično je sa mojom kandidatur­om za predsednik­a. Jedino što mogu da vam pokažem i kažem, ali opet sa svešću da to mnogima neće značiti ništa ili nimalo, u mojim ličnim dokumentim­a ne piše moje lepo kršteno ime Mladen, nego moje monaško ime Grigorije. Ja nisam slon, ja sam samo Grigorije - poručio je vladika, koji je tako Đilasa ostavio na cedilu. Lider opozicije, kako smo saznali, veoma se razočarao zbog toga, da bi potom vrlo brzo odlučio da se posveti svom prvobitnom kandidatu za predsednik­a države, koga se zbog Grigorija lako odrekao.

- Reč je o njegovom kumu i glavnom političkom savetniku i ideologu čitavog SZS-A Mlađi Đorđeviću. On zasigurno ima malo veće šanse da ostvari neki rezultat od samog Đilasa, koji je i sam svestan da ga niko ne bi birao. Problem sa Đorđevićem je pak taj što je on zbog desničarsk­ih stavova teško prihvatlji­v građanskom delu opoziciono­g biračkog tela

- zaključuje naš izvor.

 ??  ?? Želi na tron SPC: Vladika Grigorije
Želi na tron SPC: Vladika Grigorije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia