Alo!

Poslanici se zbog korone zaklinju u centru „Sava“!

- J. Đ.

Budući narodni poslanici zakletvu će, prema našim saznanjima, polagati u utorak, 28. jula, ali se to, zbog epidemije koronaviru­sa, koja se ne smiruje, neće dogoditi u zgradi Skupštine Srbije, već u velikoj sali Centra „Sava“, u kojoj se uglavnom održavaju koncerti.

Konstituti­vna sednica će tamo biti održana iz praktičnih razloga, budući da je neophodnu distancu od najmanje metar i po između dve osobe mnogo lakše ostvariti u sali koja je znatno veća od one u zgradi Skupštine Srbije u kojoj inače borave poslanici.

- Ne radi se samo o 250 narodnih tribuna, već će toj prvoj sednici prisustvov­ati i drugi ljudi i iz skupštinsk­e administra­cije i stranaka koje su prešle cenzus, pa to ukupno izađe na najmanje 500 osoba. Svi će, naravno, biti pod punom zaštitnom opremom, spremne su maske, rukavice, viziri, sredstva za dezinfekci­ju, ali distanca je nešto što je najbitnije. Razmatrana je varijanta da se sve ipak održi u zgradi parlamenta, pa da se narodni tribuni raspoređuj­u i po parteru i po galeriji, ali je procenjeno da je ipak jednostavn­ije i bezbednije sednicu održati u centru „Sava“- navodi izvor „Alo!“iz Skupštine.

On dodaje da je još neizvesno da li će zbog epidemiolo­ške situacije za poslanike biti postavljen crveni tepih na kojem će ih čekati Garda, kao i da li će na početku zasedanja biti intonirana himna.

- Situacija je složena, cilj je i da se sve odradi kako pravila nalažu, po poslovniku, ali sa druge strane i da svako bude maksimalno zaštićen i bezbedan - navodi naš izvor.

On podseća da ovo neće biti prvi put da poslanici zasedaju u sali Centra „Sava“...

- Stariji se verovatno sećaju da su tamo narodni poslanici boravili neko vreme nakon 5. oktobra kada je zgrada Skupštine bila neupotrebl­jiva podseća sagovornik „Alo!“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia