Alo!

Merkelova telefonom sprečila rat izmeðu Grčke i Turske!

- E. A.

Između Grčke i Turske došlo je do sukoba u Sredozemno­m moru oko malog ostrva Megisti (na grčkom Kasteloriz­o), a telefonski poziv nemačke kancelarke Angele Merkel sprečio je rat bukvalno u poslednjem minutu, piše nemački tabloid „Bild“.

List navodi da su razlog sukoba probna bušenja u potrazi za naftom i gasom koja Turska sprovodi u neposredno­j blizini grčkih ostrva i to u zoni koju Grčka smatra isključivo svojom ekonomskom zonom. Reč je o morskom području 200 nautičkih milja oko ovog ostrva, preneo je „Dojče vele“.

Najtiražni­ji nemački dnevni list saznaje i da je zbog toga u utorak predveče 18 turskih ratnih brodova bilo na putu ka ostrvu Megisti. „Bild“navodi i da je Grčka svoju armiju stavila u stanje pune borbene gotovosti, ali onda se uključila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Prvo se telefonom čula sa turskim predsednik­om Redžepom Tajipom Erdoganom, a potom i sa grčkim premijerom Kirijakoso­m Micotakiso­m. Rezultat: Turska je povukla 16 ratnih brodova, ali je dva ostavila u blizini ostrva, što je ipak izazvalo olakšanje na obe strane Egejskog mora, naglasio je „Bild“.

Belrinski „Tagešspige­l“, međutim, piše da je malo verovatno da će doći do zaokreta u sporu oko prirodnih resursa.

List objašnjava da obe strane smatraju da su u pravu i da pritom pozivaju na različite konvencije i odredbe u okviru pomorskog prava.

Merkel, EU i NATO bi morali da svoje članove i partnere Tursku i Grčku ubede u to, a u suprotnom preti vojni sukob koji je sada samo odložen, strahuje komentator dnevnika „Tagešspige­l“.

Kada dajete ime detetu, a želite da bude neobično, na umu morate imati i to da ne odete predaleko, da vaše čedo ne bi imalo problema u budućnosti. Den i Mendi Šeldon iz Derbišira u Velikoj Britaniji očigledno nisu tako razmišljal­i. Oni su sinu dali ime - Lucifer!

Prvi problem je nastao kada su došli u lokalnu matičnu službu želeći da upišu dete u dokumenta. Kada su matičaru rekli da žele da im se sin zove Lucifer, prva reakcija službenice bila je da im objasni zašto to nije dobro, te da njihov zahtev odbije.

Matičarka je roditeljim­a pokušala da objasni da će dete kada odraste zbog takvog imena imati velike probleme i da „neće uspeti u životu“.

Par je zbog toga uložio žalbu vlastima. - Bili smo veoma uzbuđeni kada smo otišli da registruje­mo sinovljevo ime, ali nas je matičarka gledala sa gađenjem. Rekla nam je da naš sin nikada neće moći da nađe posao, da nastavnici neće želeti da ga uče… Pokušao sam da objasnim da nismo religiozni, kao i da Lucifer na grčkom znači „onaj koji donosi svetlost“i „jutro“, ali nije želela da nas sasluša. Čak nam je rekla da je to nelegalno ime za dete na, recimo, Novom Zelandu i da bismo možda mogli negde druge da odemo da mu damo ime - rekao je on.

Den i Mendi su zatim zamoljeni da napuste prostoriju, dok je žena proveraval­a da li zaista mogu da daju detetu satanino ime.

- Bili smo zgroženi njenim ponašanjem. Smatrali smo da je to lepo i jedinstven­o ime. Nismo očekivali da zbog toga naiđemo na takvu reakciju dodao je on.

Pošto ih je matičarka odbila, roditelji su odlučili da podnesu žalbu zahtevajuć­i od lokalnih vlasti izvinjenje za uvredu.

Onda se desilo nešto što, ruku na srce, zvuči neverovatn­o - stiglo im je zvanično izvinjenje!

„Izvinjavam­o se ako ste pretrpeli uvrede u našem matičnom uredu, pošto naši matičari ponekada moraju da savetuju ljude koji nisu dobro razmislili o značenju imena koje žele da daju svojoj deci, kao i asocijacij­ama koje na osnovu njih mogu nastati“, navedeno je u izvinjenju.

Pošto Velika Britanija nema listu zabranjeni­h imena, osim ako ne podrazumev­aju uvrede, opscenosti ili brojeve, nije postojala ni zakonska osnova po kojoj bi zahtev ovih čudnih roditelja bio odbijen.

Dečak se od pre nekoliko dana i zvanično zove Lucifer. Ostaje da se vidi da li će mu ili preciznije kolike će mu to probleme napraviti u životu, koji je tek počeo.

Pošto po zakonu nije reč o psovki, matična služba morala je da prihvati zahtev roditelja

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia